Veilig bouwen, met oog voor gezondheid en milieu

Nieuwe gebouwen moeten tegenwoordig aan een hele reeks wetten en regels voldoen. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen op het gebied van brandveiligheid en energieverbruik. Daarnaast is ook de bouw zélf aan allerlei voorschriften gebonden, bijvoorbeeld de stikstofproblematiek en de gevolgen daarvan voor de woningbouw. Maar voorschriften heb ook op andere zaken betrekking. Hieronder lees je meer over het belang van VCA voor bedrijven die actief zijn in de bouwsector. 

Voorschriften voor alle betrokkenen van een bouwproject 

Er zijn nogal wat mensen betrokken bij het totstandkoming van een gebouw. Denk aan een architect die het gebouw ontwerpt, de aannemer die toezicht houdt op de bouw, de stukadoor die zorgt voor de afwerking van het interieur en de steigerbouwer die de steigers plaatst. Al deze mensen moeten bij hun werkzaamheden rekening houden met allerlei zaken. Van de milieubelasting van de gebruikte materialen tot aan de stikstof die vrijkomt bij het transport van de aangevoerde bouwmaterialen en het gebruik van werktuigen als een graafmachine en hijskraan.

Verder is het ook belangrijk dat mensen die daadwerkelijk op de bouwplaats werkzaamheden verrichten, veilig kunnen werken. De bouwsector staat in Nederland op de tweede plaats als het gaat om arbeidsongevallen, zo blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen 2021. Om het risico op een ongeval zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat alle aanwezigen op een bouwplaats op de hoogte zijn van hoe ze hun eigen veiligheid en die van anderen kunnen waarborgen. 

Het belang van een VCA certificaat of certificering

Steeds vaker stellen opdrachtgevers een VCA-certificaat of VCA-certificering verplicht voor mensen of bedrijven die betrokken zijn bij de bouw. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Personen of bedrijven met een VCA-diploma of -certificering hebben onder meer kennis van regels omtrent milieu en veiligheid en passen deze toe in hun werkzaamheden. Voor zowel individuele VCA-certificaten als hulp om in aanmerking te komen voor een bedrijfscertificering kun je terecht bij VCA Nederland. 

Persoonlijke VCA-diploma’s

De twee meest gekozen persoonlijke VCA-certificaten zijn B-VCA en VOL-VCA. Bij de eerstgenoemde, de VCA-cursus Basisveiligheid, leren uitvoerende bouwprofessionals meer over het werken op hoogte en werken met gereedschap, gevaarlijke stoffen en elektriciteit. Met het certificaat VOL-VCA, oftewel VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden, toont iemand aan dat hij of zij het een en ander weet over milieu- en veiligheidswetten en anderen kan motiveren veilig te werken. Deze cursus is vooral geschikt voor meewerkend leidinggevenden en zzp’ers in de bouw. Personen kunnen een individueel VCA-certificaat behalen door een VCA-examen voldoende af te sluiten.

« Overzicht