Buitenverlichting: de impact en mogelijkheden voor gebouwen

In de architectuur en het ontwerp van gebouwen is er altijd sprake van buitenverlichting. Dit soort verlichting kan erg functioneel zijn en bijvoorbeeld de veiligheid van gebouwen vergroten, maar het biedt natuurlijk ook meer zicht om verschillende taken uit te voeren als het donker is. Buitenverlichting is tevens een manier om de uitstraling van een gebouw te verbeteren en de mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Laten we eens kijken naar de functie, toepassingen en verschillende soorten buitenverlichting.

De functie van buitenverlichting

Buitenverlichting heeft verschillende functies. Met de juiste verlichting kun je bepaalde plekken buiten goed zichtbaar maken. Denk hierbij aan paden en ingangen. Daarnaast is het natuurlijk een manier om gebouwen een mooie uitstraling te geven. Maak bijvoorbeeld gebruik van kerstverlichting buiten om een pand tijdens de feestdagen gezellig en aantrekkelijk te maken. Tevens draagt buitenverlichting bij aan de veiligheid van het pand. Een goed verlicht pand zal in de avonduren minder interessant zijn voor inbrekers. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een ontwerp aan het maken bent voor buitenverlichting. Wat wil je verlichten? Hoeveel licht heb je nodig? Welke kleur ga je gebruiken? Hoe wordt het licht verdeeld? Welke impact heeft deze verlichting op mensen en hoe kun je lichtvervuiling voorkomen? Met het antwoord op deze vragen kan er een passend lichtplan worden ontwikkeld.

Verschillende toepassingen van buitenverlichting

Er zijn verschillende manieren waarop je buitenverlichting kunt toepassen. Ten eerste heb je taakverlichting. Taakverlichting wordt gebruikt om specifieke plekken goed te verlichtingen, zoals paden en ingangen. Deze verlichting wordt ingezet voor praktische doeleinden en moet daarom stevig en bestand zijn tegen weer en wind. Daarnaast heb je sfeerverlichting, die zorgt voor een gezellige sfeer en wordt vaak gebruikt voor algemene verlichting. Dit licht is comfortabel, moet niet verblinden en maakt de omgeving een stuk veiliger. Tot slot is er accentverlichting. Denk hierbij aan koppelbare kerstverlichting buiten. Deze verlichting maakt de ruimte interessanter en kan worden ingezet om bijvoorbeeld looppaden, deuren, landschapsontwerpen, bomen en mooie details op gebouwen te belichten. Schijnwerpers zijn hier ook een goed voorbeeld van.

Soorten buitenverlichting en toepassingen

Er zijn verschillende soorten buitenverlichting en elk heeft zijn eigen toepassingen. Gevelverlichting wordt bijvoorbeeld op muren geïnstalleerd en wordt vooral gebruikt om de buitenkant van gebouwen, veranda's en terrassen mooi te verlichten. Dan zijn er opbouw- en hanglampen die aan plafonds worden bevestigd en zorgen voor algemeen licht, bijvoorbeeld onder overkappingen en bij de ingang. Om grote, open ruimtes te verlichten worden lantaarns en paalverlichting ingezet. De meest gangbare plekken voor dit soort verlichting zijn terreinen, wegen en paden. Een ander onderdeel is landschapsverlichting. Dit soort verlichting is handig om planten, kunstwerken en stukjes natuur in de spotlights te zetten. Verder wordt padverlichting gebruikt om specifieke delen van een tuin aan te duiden en wordt vaak rond vijvers, opritten en paden geplaatst. En tot slot heb je inbouw dek- en opstapverlichting die direct in de grond wordt geïnstalleerd. Op deze manier kun je bepaalde architectonische details naar voren laten komen en de veiligheid rondom trappen vergroten als het donker is. Zoals je kunt zien is er heel veel mogelijk als het gaat om buitenverlichting. Het is dan ook verstandig om extra aandacht te besteden aan het lichtplan en goed in kaart te brengen wat er allemaal nodig is om een ruimte functioneel en aantrekkelijk te maken.

« Overzicht