Zo ben je als aannemer in de bouw goed verzekerd | 11-december-2023 |
Een aannemer in de bouw werkt vaak aan projecten waarmee veel geld is gemoeid. Bovendien loop je in de bouwsector ook veel risico’s. Denk daarbij aan bedrijfsongevallen, diefstal van apparatuur, claims door constructiefouten, enzovoort. Het is dus belangrijk om je goed te verzekeren. Daarmee voorkom je dat je financieel leegloopt wanneer er eens problemen zijn. Speciaal voor aannemers bestaan er aparte verzekeringen, die geheel afgestemd zijn op de specifieke risico’s binnen de bouwsector.
Verzeker de constructie
We hebben het hier over de CAR-verzekering, die overigens niets met auto’s te maken heeft. De letters CAR zijn in dit geval niet de Engelse aanduiding voor een auto. Het is de afkorting van de – eveneens Engelse – term Construction All Risk. Dit houdt in dat schade aan de constructie waaraan je werkt door deze verzekering gedekt wordt. Bij het bouwen van een huis kan immers van alles misgaan. Een huis in aanbouw is meestal nog niet bestand tegen een flinke storm. Het kan ook gebeuren dat er brand op de bouwplaats ontstaat, waardoor flinke schade aan het al gerealiseerde werk ontstaat. En stel je voor dat je een bestaand pand van een aanbouw moet voorzien, maar dat daarbij een bestaande wand door een fout ernstige schade oploopt. In al deze gevallen biedt zo’n car verzekering aannemer uitkomst. Niet alleen voor projecten die je realiseert in eigen land, maar voor het gemak ook eventuele projecten in Duitsland en België. Dat laatste is vooral handig voor aannemers in de grensstreek, maar kan natuurlijk ook andere ondernemers voordeel bieden.
Kies de juiste polis
Het is belangrijk om je goed te realiseren wat door de CAR-verzekering gedekt wordt en wat niet. Soms gaat men er iets te gemakkelijk van uit dat met een bepaalde verzekering alles goed geregeld is. In de polisvoorwaarden staat duidelijk beschreven in welk gevallen je een beroep op zo’n verzekering kunt doen en in welk gevallen niet. Een simpel voorbeeld: een klant geeft je een opdracht en het eindresultaat is niet naar wens van die klant. Als de opdracht conform de overeenkomst is uitgevoerd en er geen sprake is van schade, kun je de claim niet verhalen op deze verzekering. Daarvoor zou je dan een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Ook hierin valt nog wat te kiezen, want je kunt zowel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De onderlinge verschillen hebben vooral te maken met algemene aansprakelijkheid versus specifieke beroepsfouten. Lees de details van dergelijke verzekeringen goed door, zodat je weet of de betreffende polis voldoet aan je eisen.
Verzekering voor je bedrijfswagen
Aannemers maken veelal gebruik van bestelauto’s waarin ze hun gereedschap en hulpmiddelen vervoeren. De bouwmaterialen laten ze door de leverancier op de bouwlocatie bezorgen. Zo’n bestelauto moet natuurlijk ook goed verzekerd zijn. Verzekeraars hebben in de afgelopen jaren de premies voor dergelijke voertuigen flink moeten verhogen, omdat ze relatief vaak bij ongevallen betrokken raken en omdat ze ook vaak worden opengebroken. Een goed advies in dit kader is om ’s nachts geen waardevolle apparatuur in de bestelauto achter te laten en te kiezen voor een exemplaar met vensters, zodat dieven al bij voorbaat kunnen zien dat er niets te halen valt. Dat scheelt weer een opengebroken portier. Je kunt voor de bedrijfswagen een WA-verzekering afsluiten of een polis met een hogere dekking, zoals WA-casco of allrisk. Overigens worden de bouwmaterialen, die al op de bouwlocatie aanwezig zijn, via de CAR-verzekering gedekt. Mochten dieven zich onverhoopt op de bouwplaats begeven en het gereedliggende bouwmateriaal meenemen voordat je het in de constructie hebt kunnen verwerken, dan kun je die schade dus op de CAR-verzekering verhalen.
« Overzicht