Alleslijm is veelzijdiger dan je denkt

Je hebt niet altijd schroeven en een boor nodig om meubels en accessoires te maken of te repareren, een krachtige alleslijm kan een snellere oplossing bieden. Alleslijm is ook je beste vriend bij het creatief verwerken van overgebleven bouwmaterialen. Daarnaast maak je met behulp van secondelijm de leukste decoraties, bijvoorbeeld voor Kerstmis. 

De juiste lijmsoort voor je klus zoeken is al een project op zich en daarom is het slim om tubes alleslijm en secondelijm in huis te hebben. Hiermee kun je hout, metaal, steen of keramiek en verder (kunst)leer, papier, textiel of plastic met elkaar verbinden. Voor kunststof is er speciale plasticlijm en voor glas is er lijm die zelfs vaatwasbestendig is. Kleine oppervlakken kun je het beste aan elkaar lijmen met secondelijm; voor grotere oppervlakken is een sterke alleslijm met iets langere droogtijd handig om snel nog te kunnen corrigeren. Deze universele lijm is waterbestendig kun je daarom ook in een vochtige ruimte als de badkamer gebruiken.

Duurzaam en creatief bezig

Een gebroken vaas, kapot speelgoed, beschadigde sneakers of een loszittend latje, je repareert het eenvoudig en bijna onzichtbaar met een secondelijm. Hierdoor gooi je minder weg, ben je voordeliger uit en heb je langer plezier van je spullen. In een kinderkamer kun je met alleslijm van een ledikant een leuk speelhuisje maken en een oude lattenbodem kun je omtoveren tot functionele en kleurrijke wanddecoratie. Heb je tegels over? Maak er een stoere industriële bijzettafel van. Creëer funky kandelaars van gezaagde en verlijmde koperen buizen of decoreer een oude spiegel tot een eyecatcher. Originele kerstversiering maak je ook eenvoudig met alleslijm. Denk aan kersthangers, lichthuisjes, een berkenstam met lichtjes als minimalistische kerstboom of een wandkleed beplakt met vilten kerstfiguren. Zo worden de weken voor kerst nog gezelliger en het is leuk om dit samen met je kinderen te doen. Ditzelfde idee geldt natuurlijk ook voor andere feestdagen zoals Pasen, verjaardagen of Halloween. 

Snelle en superstevige verbindingen 

Alleslijm en secondelijm zijn verschillende soorten cyanoacrylaat lijm. Deze werkzame stof zorgt voor een zeer sterke en snelle hechting. Secondelijm is extra geconcentreerd en droogt in seconden, alleslijm droogt binnen een minuut. Je moet wel rekenen op extra droogtijd voor een stabiel resultaat. Je hebt keuze uit vloeibare lijm of lijm in gelvorm. Gel is handig bij verticale verlijmingen en als je boven je boven je hoofd moet werken, omdat je geen last hebt van druppels. Afhankelijk van de poreusheid van het oppervlak heb je meer of minder alleslijm nodig. Het is belangrijk om vooraf veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals ventilatie en bescherming van kleding en handen. Bereid verder het oppervlak en de materialen zorgvuldig voor, zodat je snel en precies kunt werken.

Goede voorbereiding is essentieel bij snel lijmen
  • Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing
  • Bepaal de grootte en pasvorm van het te lijmen oppervlak
  • Zorg dat het oppervlak schoon en vetvrij is, schuur het eventueel lichtjes
  • Bescherm je handen, kleding en de ondergrond, let op voldoende ventilatie
  • Weet van tevoren hoe je gemorste lijm kunt verwijderen
  • Gebruik alleslijm op grotere oppervlakken om nog te kunnen herplaatsen
  • Secondelijm is geschikt voor precieze klussen en niet corrigeerbaar
  • Laat de lijm rustig uitharden, na 24 uur is de constructie echt stabiel
  • Doe de dop direct na gebruik er weer op om uitdrogen te voorkomen
  • Bewaar lijm op een koele en droge plaats, buiten bereik van kinderen en huisdieren
Maak je interieur een stukje mooier

Snelwerkende alleslijm en superlijm zijn musthaves voor kleinere klussen in huis, zoals stevig vastzetten of repareren. Je doet wat aan duurzaamheid door minder weg te gooien en met enige fantasie kun je nieuwe meubelstukken, accessoires of decoraties maken. Iets zelf maken of upcyclen geeft een goed gevoel en is nog leuk om te doen ook. Bereid je goed voor en maak een groot succes van je project!

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie