De beste energiezuinige verwarmingssystemen

Energiezuinige verwarmingssystemen spelen een belangrijke rol in het verminderen van energieverbruik. Ze worden namelijk steeds duurzamer, maar ook goedkoper in aanschaf. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden van energiezuinige verwarmingssystemen. 

Een van de meest energiezuinige elektrische verwarmingssystemen is infraroodverwarming. Infraroodverwarming verwarmt personen en objecten direct, in plaats van de lucht te verwarmen. De objecten houden de warmte vast en geven dit af aan de omgeving. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren. Infraroodverwarming is verkrijgbaar in de vorm van panelen, stralers en vloerverwarming. Een ander voordeel aan dit verwarmingssysteem, is dat je geen aanpassingen hoeft te maken aan de leidingen. Het kan eenvoudig aangesloten worden op het bestaande stroomnet. 

Voor kleinere woningen is een lucht warmtepomp een goede optie. Door middel van een ventilator in de buitenunit, wordt er buitenlucht aangetrokken. Door de compressor in de warmtepomp wordt deze lucht opgewarmd. Deze lucht wordt door middel van de binnenunit verspreid in je woning. De lucht-lucht warmtepomp is vooral geschikt voor kleine, goed geïsoleerde woningen. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen wanneer je veel binnenunits moet plaatsen. 


Investeer in elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming krijg je je woning op een aangename temperatuur, zonder veel energie te verbruiken. Er zijn 3 soorten elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming met elektrische kabels, vloerverwarming met elektrische foliesystemen en vloerverwarming met matten. 

Vloerverwarming met elektrische kabels is de meest voordelige soort, zowel in aanschaf als in energieverbruik. Deze vorm van vloerverwarming is geschikt als hoofdverwarming en als bijverwarming. Het warmt trager op dan andere soorten vloerverwarming, maar houdt de warmte wel langer vast. Het is geschikt voor diepe en ondiepe plaatsing in de vloer. Een nadeel van deze vloerverwarming is dat het niet altijd mogelijk is om deze in een bestaande vloer te verwerken.

Een andere soort is vloerverwarming met elektrische foliesystemen. Deze foliesystemen zijn gemaakt van dun kunststof waarin koperen verwarmingsbanen zijn verwerkt. Ze worden voornamelijk gebruikt onder houten vloeren, parketvloeren en laminaatvloeren. Een voordeel is dat ze  eenvoudig op maat te maken zijn. Wanneer je meerdere warmtezones aansluit, kun je deze apart van elkaar schakelen. Deze vorm van vloerverwarming is geschikt voor niet al te grote oppervlakken. Dit is omdat het minder effectief is bij grotere oppervlakken, vergeleken met vloerverwarming op basis van elektrische kabels.

Kies voor verwamingsmatten

Verwarmingsmatten zijn populair omdat ze eenvoudig te installeren zijn. Deze bestaan uit een glasvezel mat met elektrische kabels. Ze kunnen direct onder de vloer geplaatst worden. Doordat de mat dicht bij het oppervlak wordt geplaatst, warmt de vloer snel op. Het kan gebruikt worden als hoofdverwarming en bijverwarming. Ze worden voornamelijk gebruikt in kleinere ruimtes die niet constant gebruikt worden, bijvoorbeeld in de badkamer, wc, hobbyruimte en garage. Er zijn ook verwarmingsmatten die bedoeld zijn om boven op de vloer te leggen, of zelfs op bed of de bank. Deze zijn makkelijk te verplaatsen en dus te gebruiken op verschillende plekken door het huis.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie