Tips voor een onderhoudsvrij bedrijfstuin

Het eerste aanzicht is natuurlijk een belangrijke eerste indruk als het gaat om klanten die bij je bedrijf op bezoek komen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is om niet alleen te investeren in voldoende parkeerplaatsen en eventueel ook de mogelijkheid om de auto op te kunnen laden, maar ook in de tuin. Natuurlijk is het ontzettend mooi om een prachtige tuin te hebben die helemaal in bloei staat, maar we weten ook allemaal dat het onderhouden van een tuin veel tijd, energie en daarmee ook geld kan kosten. Gelukkig zijn er ook allerlei manieren om de inspanning en kosten tot een minimum te beperken, terwijl je toch kunt genieten van een mooie tuin. Omdat we als geen ander snappen dat je als ondernemer het liefst zo’n onderhoudsvriendelijk mogelijke tuin wilt hebben, delen we in dit artikel een aantal handige tips met je.

Ga voor duurzame beplanting

Duurzaam is natuurlijk het onderwerp van gesprek als het gaat om zowel de binnen- als de buitenkant van een bedrijfspand. Om de binnenkant te  verduurzamen, is een vintage vloerkleed uit Wonderland bijvoorbeeld een goede aanvulling op het laten plaatsen van kunststof kozijnen, het isoleren van de vloeren en muren en eventueel het laten plaatsen van zonnepanelen. Omdat dit natuurlijk een totaal ander verhaal is, houden we het voor nu bij de tuin. Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk onderhoud hebt aan je tuin, is het verstandig te kiezen voor sterke planten die goed gedijen onder de weersomstandigheden zoals we die in Nederland kennen. Deze planten hebben namelijk vaak veel minder water en voedingsstoffen nodig. Je kunt dus wel nagaan dat dit een hele hoop tijd en daarmee ook geld scheelt.

Leg een slimme irrigatiesysteem aan

Het kost misschien wel even wat geld, maar wij weten uit ervaring dat je dit op lange termijn een hele hoop tijd en geld gaat schelen. Het aanleggen van een irrigatiesysteem zorgt er namelijk voor dat je planten voldoende water krijgen, zonder dat je hier zelf iets aan hoeft te doen. Dit systeem kun je namelijk helemaal zelf programmeren, zodat je er voor de rest geen omkijken meer naar hebt. Kies je voor een uitgebreide versie, dan beschikken ze zelfs over regensensoren, waardoor het systeem dus niet automatisch inschakelt, ondanks dat het net flink heeft geregend.

Gebruik bodembedekkers

Een vrij snelle en ook onderhoudsvriendelijke manier van beplanten is door te kiezen voor bodembedekkers. Bodembedekkers zijn namelijk ideaal voor het bedekken van grote oppervlaktes en het tegengaan van onkruid. Denk bijvoorbeeld aan kruipende tijm, sedum of wintergroene vaste planten. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zorgen voor een mooi en strak uiterlijk van de tuin. Daarnaast beschermt de bodembedekking de bodem tegen erosie. Kortom, reden genoeg dus om hier eens goed over na te denken.

Tuin als verlengstuk van je bedrijfspand

We zien steeds vaker dat de tuin en in dit geval, het bedrijfspand in elkaar overlopen. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld te werken met een mooie hordeur, zodat je wel een scheiding hebt tussen buiten en binnen, maar dit als het ware in elkaar laat overlopen. Wil je het net allemaal even wat fleuriger maken? Dat kan! Breng de lente in huis met een kralengordijn van Merel in Wonderland en je zult zien dat het geheel er ineens een stuk vrolijker en daarmee ook gezelliger uitziet. Natuurlijk is dit wel even afhankelijk van het type bedrijf dat je runt, aangezien het niet binnen iedere branche past om allerlei felle kleuren te gaan gebruiken, iets wat overigens ook geldt voor je bloemen en planten.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie