De akoestiek op kantoor verbeteren

Bij de inrichting van een kantoor wordt er meestal alleen maar gedacht aan de werkplekken en een fijne kantine. Toch is ook de akoestiek op kantoor iets wat zeker niet vergeten mag worden. Als de akoestiek niet goed is zal er een hinderlijke galm ontstaan, wat hoofdpijn en concentratieverlies als gevolg zal hebben. Dit wil je op kantoor natuurlijk voorkomen. We gaan je vertellen hoe!

De oorzaak van slechte akoestiek

Slechte akoestiek kan in elke ruimte voorkomen. De oorzaak ervan is dat harde en gladde oppervlakken zorgen dat het geluid weerkaatst wordt. Dit veroorzaakt een storende echo in de ruimte. Je kunt dit vooraf nooit geheel voorkomen. Er zijn nu eenmaal veel harde en gladde oppervlakken in elke ruimte. Hierbij moet je denken aan grote raampartijen, glad gestucte muren en gladde vloeren.  Deze gladde oppervlakken zijn de basis van de meeste ruimtes. Om te zorgen dat een ruimte minder hol klinkt en geen echo produceert, zijn er verschillende manieren om de akoestiek in de ruimte te verbeteren. Dit doe je door zachte materialen te plaatsen die het geluid absorberen. Ook accessoires of wandpanelen zoals een moswand of een akoestisch schilderij kan hier ook een groot verschil in maken. 

Zachte materialen gebruiken

Zachte materialen staan erom bekend dat ze geluid absorberen. Ramen staan er weer om bekend dat ze veel geluid weerkaatsen. Een logische stap om de echo in een ruimte te verminderen is dan ook door raamdecoratie op te hangen zoals gordijnen of plisségordijnen. Gordijnen zorgen ervoor dat ramen het geluid minder weerkaatsen en het geluid ook absorberen.  Ook andere materialen die zacht zijn, zullen dit effect kunnen hebben. Meubels hebben hier dus ook effect op. Meubels gemaakt van harde materialen zoals leer en steen zullen ook weer geluiden weerkaatsen. Om de akoestiek te verbeteren kun je op kantoor beter kiezen voor stoffen stoelen die het geluid wel absorberen.  

Accessoires voor een betere akoestiek

Met stoffen meubels en raambekleding kom je al een heel eind voor een betere akoestiek op kantoor. Toch ben je hiermee er nog niet. Vooral in grote open ruimtes kan de echo hardnekkig zijn. Door aan de slag te gaan met accessoires kun je het geluid nog meer dempen en absorberen. Zo zal een mooie grote plant zoals een monstera, kasten of geluiddempende schilderijen het geluid doorbreken en absorberen.  Een geluiddempend paneel komt tegenwoordig in veel verschillende vormen en stijlen. Zo kun je ze bijvoorbeeld zelf laten bedrukken met een mooie print of zelfs met een eigen logo! Ook zijn er andere kunstwerken die als geluiddempend paneel kunnen functioneren. Zo is er altijd iets te vinden wat perfect bij het interieur en de sfeer op kantoor past en ook nog de akoestiek verbetert.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie