De slimste manieren om jouw bedrijf te verduurzamen

Duurzaamheid speelt niet alleen een rol in ons eigen leven, maar ook in dat van ondernemingen. Het is dan ook niet voor niets dat duurzaam ondernemen tegenwoordig steeds meer aandacht krijgt. Als klein bedrijf kan het soms voelen alsof jouw moeite tot verduurzaming niet opweegt tegen de vervuiling van grote multinationals, maar dit is niet het geval. Doordat iedereen een bijdrage levert, komt een duurzame toekomst steeds meer in zicht. Hiervoor moet je natuurlijk wel een aantal stappen ondernemen. Benieuwd naar de manieren waarop jij jouw bedrijf kunt verduurzamen? 

Kies niet voor de nieuwste meubels

De eerste manier waarop je slim kunt verduurzamen, is door tweedehands kantoormeubelen aan te schaffen. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste is het goed voor het milieu. Voor een meubel, zoals een bureaustoel, zijn veel grondstoffen en energie nodig. Daarnaast wordt er veel afval geproduceerd om de stoel te fabriceren. Door tweedehands kantoormeubelen te kopen zijn er dus veel minder grondstoffen nodig, waardoor je een positieve invloed op het milieu zal hebben. Daarnaast is het ook nog eens kostenbesparend. Nieuwe meubels zijn natuurlijk een stuk duurder dan tweedehands meubels. Dit geldt ook voor het aanschaffen van tweedehands of refurbished elektronica. De aanschaf van nieuwe laptops of computers kost een hele hoop. Daarnaast is de productie van elektronica ook nog eens erg schadelijk voor het milieu: het levert behoorlijk wat afval op en er zijn veel schaarse grondstoffen voor nodig. Kiezen voor tweedehands elektronica levert een hoop op voor het milieu en scheelt voor jouw onderneming een hoop in de aanschaf. 

Minder energie verbruiken

Ook het gebruik van veel energie is schadelijk voor het milieu. Dit is echter niet de enige reden waarom het interessant is om energiebesparend te werk te gaan. Het kan namelijk ook de nodige kosten besparen. Een simpele stap is om het licht niet onnodig aan te laten staan, wat je kunt doen door bewegingssensoren te plaatsen. Ook het isoleren van het pand kan helpen. Zo hoef je minder te stoken om het pand warm te houden. Dit is vooral interessant wanneer je het combineert met zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen. Zo kun je een stuk milieubewuster te werk gaan en bespaar je op den duur ook nog eens een hoop kosten op de energierekening. 

Verminder het gebruik van niet-duurzaam verpakkingsmateriaal

Wanneer je producten verkoopt, kun je er ook voor kiezen om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Vooral het gebruik van plastic is schadelijk, terwijl dit wel veel wordt gebruikt om producten te beschermen tijdens het transport. De overstap naar papiertape en opvulling van papier en karton kan al een grote bijdrage leveren. Het is dus zeker de moeite waard om hierin te investeren. Een duurzamere bedrijfsvoering ligt binnen handbereik: koop tweedehands kantoormeubilair, wek zelf energie op en kies voor duurzaam verpakkingsmateriaal. 

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie