Loodgieter worden: misschien wel de leukste en veelzijdigste baan in de bouw?

Het leuke van de bouwsector is dat het zo ongelooflijk veelzijdig is. Er is niet slechts één functie die je hierin kunt vervullen. Er zijn enorm veel verschillende mensen met allerlei uiteenlopende kwaliteiten nodig. Hierbij denken we niet alleen aan timmermannen en aannemers, maar bijvoorbeeld ook aan loodgieters. Helaas wordt het werk van de loodgieter nog te vaak onderschat. Daarnaast heerst er een nijpend tekort aan goed opgeleide loodgieters. Kortom: hoog tijd om hier verandering in te brengen. Maar waarom zou je ervoor kiezen om loodgieter te worden en waar begin je? 

Opleiding loodgieter 

Door het nijpende personeelstekort is er een enorme vraag naar nieuwe loodgieters. Als het dus altijd al jouw wens is geweest om in de bouw te werken, dan is dit zeker een goede plek om te beginnen. Gelukkig is een opleiding loodgieter ook erg veelzijdig en kun je alleen al met een flinke dosis passie voor de techniek instromen. Je hebt geen vooropleiding binnen de techniek nodig. Een opleiding loodgieter avondschool is voor iedereen geschikt. We zien dat vooral mensen die de ambitie hebben zich te laten omscholen, kiezen voor de avondschool. Op die manier kunnen ze overdag al in de praktijk aan de slag en lopen ze zo dus geen inkomsten mis. 

Wil jij dus loodgieter worden zonder opleiding? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een leren-werken opleiding. Deze worden bijvoorbeeld aangeboden door Strevon. Zij zijn opleider en detacheerder voor mensen die zich willen laten omscholen. Ze focussen zich hier dus vooral op de doelgroep die er op een later moment voor kiest om loodgieter te worden. Door snelle opleidingen aan te bieden en mensen direct in de praktijk aan de slag te laten gaan (inclusief salaris!) maken zij het aantrekkelijker om voor dergelijke opleidingen te kiezen. Op die manier hoopt Strevon in samenwerking met loodgietersbedrijven het personeelstekort weg te werken en nieuwe krachten binnen mum van tijd klaar te stomen.  

Voordelen van werken als loodgieter 

Maar waarom zou je voor een baan als loodgieter kiezen?

We kunnen misschien beter vragen: waarom niet? Het werk van een loodgieter biedt namelijk tal van voordelen. Misschien wel het allergrootste voordeel is dat het een zeer lucratieve baan is. Wist je dat je als loodgieter namelijk over een van de best betaalde banen in de bouw beschikt? Dit heeft ook voor een groot deel te maken met het nijpende personeelstekort. Doordat er zo weinig loodgieters zijn en de vraag heel hoog ligt, beginnen de salarissen ook flink te stijgen om zo meer mensen aan te trekken. Dit betekent dus niet alleen dat je een goed salaris mag verwachten zodra je als loodgieter van start gaat, maar ook dat je over flinke baanzekerheid beschikt na het afronden van je opleiding. Ze staan te springen om nieuwe krachten, dus je zult nooit lang zonder werk zitten. 

Daarnaast lever je echt waardevol werk. Jij komt opdraven op de momenten dat mensen met hun handen in het haar zitten. De klant is altijd blij als je komt en zeker ook als het probleem weer is opgelost. Jij bent een superheld in de bouwsector. Hoeveel mensen kunnen dat werkelijk zeggen? 

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie