Bij verduurzaming van gebouwen telt elk onderdeel

Het mag inmiddels bekend zijn dat verduurzaming van gebouwen, zoals woningen en kantoren in de hoogste versnelling staat. Mede ingegeven door de hoge prijzen van fossiele brandstoffen, doet menig huiseigenaar of ondernemer er in 2023 nog een tandje extra bij. Daarbij moet niet alleen gedacht worden en nieuwe besparingsmaatregelen maar ook aan een vervangingsronde van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Inmiddels zijn de eerste generatie zonnepanelen aan vervanging toe, uitgaande van een levensduur van zo’n 25 jaar. Het is inmiddels 34 jaar geleden dat er voor het eerste zonnepanelen op een woning in Nederland geïnstalleerd werden. Het dak werd met meer liefst 64 panelen belegd. Inmiddels zijn de zonnepanelen veel efficiënter geworden. Zo leveren acht zonnepanelen in deze tijd al dezelfde opbrengst op.

Door de voortdurende innovatie op het gebied van energiebesparende maatregelen valt er nog altijd op velerlei gebied winst te behalen. Daarbij is het verstandig om het gehele plaatje te bekijken en elk element bij het bouwproces onder de loep te nemen. Dat gaat van onder de vloer met isolatie tot op het dak met het installeren van zonnepanelen. Daarbij is ledverlichting de meest voor de hand liggende besparingsmaatregel, die al massaal in de meeste gebouwen in Nederland te vinden is. Een minder voor de hand liggende is het vervangen van HR-glas voor de nieuwste variant het hr++ glas. Daarnaast is ook de warmtepomp in opmars en kan op heel veel manieren isolatie worden aangebracht. Zo is het aanbrengen van radiatorfolie een relatief eenvoudige klus die je als particulier ook makkelijk zelf kunt doen.

Subsidies

Al langere tijd kent de overheid verschillende soorten subsidies toe wanneer je energiebesparende maatregelen treft. De investeringen die je doet bij meerdere isolatiemaatregelen kan oplopen tot dertig procent. Een nieuwe regeling die vanaf 6 juni 2023 ingaat is de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). De SDE is de belangrijkste regeling waarmee de overheid duurzame (energie)projecten ondersteunt. Er is een openstellingsbudget van € 8 miljard beschikbaar voor 2023. Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd levert dit naar verwachting een CO2 besparing van 4 megaton op in 2030.

 Particulier

Je hoeft geen grote onderneming te hebben om aan de reductie van CO2-uitstoot mee te werken. Door je huis van het gas te halen lever je zelf al een relevante bijdrage. De installatie van zonnepanelen is hierbij de meest voor de hand liggende. Het is nu aantrekkelijker dan ooit om zonnepanelen om je dak te leggen. Dat kan zowel op woonhuizen als op bijgebouwen. Het ligt namelijk niet in de verwachting dat de prijzen van fossiele brandstoffen zoals gas enorm zullen dalen. Doordat de huidige generatie zonnepanelen zeer efficiënt is ligt de terugverdientijd tussen de vijf en zeven jaar. Uitgaande van een levensduur van minimaal twintig jaar, levert dat een enorme besparing van energiekosten op. Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen, hou er dan wel rekening mee dat er een langere levertijd is. Dit heeft mede te maken met de enorme vraag naar zonnepanelen en de schaarse mankracht bij installateurs.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie