Alle ins en outs over spouwmuurisolatie | 12-augustus-2024 |
Woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben vaak enkelsteens muren. Omdat hierin vochtproblemen vaak voorkwamen werden vanaf 1920 dubbelsteens muren de nieuwe standaard. Deze zogeheten spouwmuren bestaan uit een binnenmuur en een boutenmuur, met daartussen een ruimte die gevuld is met lucht. Deze ruimte vermindert warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenmuur en voorkomt het doorslaan van vocht. Later ontdekt men dat het nog beter was de spouwmuur op te vullen. Woningen van na 1975 hebben vaak enige vorm van spouwmuurisolatie, en woningen van na 1991 zijn vaak al goed geïsoleerd. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en kosten van spouwmuurisolatie.
Spouwmuurisolatie: wat is dat eigenlijk precies?
Van woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1991 kan de energie-efficiëntie vaak flink verbeteren door de spouw te isoleren door de spouw te vullen met isolatiemateriaal. Via een zorgvuldig gekozen boorpatroon in de voegen vult een professional de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur volledig met isolatiemateriaal. De luchtdichte en dampopen laag maakt de binnenkant van de woning minder gevoelig voor buitentemperaturen.
Welke materialen kunnen gebruikt worden bij spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie kunnen er verschillende materialen gebruikt worden. De meest gebruikte zijn glaswol, HR++ EPS parels of isolatieschuim. Glaswol biedt zowel akoestische als thermische isolatie met een prima rendement en is relatief goedkoop. Het is een milieuvriendelijke optie, zeker als gekozen wordt voor gerecyclede materialen. HR++ parels zijn ook relatief milieuvriendelijk en goedkoop maar bieden vooral thermische isolatie. Isolatieschuim is vaak toegepast wanneer er al isolatiemateriaal aanwezig is in de spouw of wanneer de muur eerder geïsoleerd is met isolatieschuim en bijgevuld dient te worden.
Een ontwikkeling van het moment is de ontwikkeling van bio-based inblaasisolatie. Vanuit de ISDE subsidie is per 2024 ook extra subsidie beschikbaar voor bio-based isolatiematerialen. Bio-based isolatiemateriaal is milieuvriendelijker. Let bij je keuze wel op de geschiktheid van het materiaal en de isolatiewaarde.
De prijzen van verschillende typen spouwmuurisolatie
De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van meerdere factoren. Naast het type isolatiemateriaal spelen ook het woningtype, geveloppervlak en de breedte van de spouw een rol. Bij een tussenwoning bedragen de kosten 1.000 tot 1.500 euro, bij een hoekwoning 2.000 tot 2.700 euro, bij een tweekapper 2.500 tot 3.200 euro en bij een vrijstaande woning 2.800 tot 4.500 euro.
Het is goed om te weten dat er diverse aantrekkelijke fiscale en financiële regelingen in de vorm van subsidies zijn bij spouwmuurisolatie. Particulieren die hun woning laten isoleren door een erkend isolatiebedrijf kunnen recht hebben op ISDE-subsidie (maximaal 8 euro pe r vierkante meter). Voor bedrijven zijn ook verschillende subsidies beschikbaar zoals de DUMAVA, SVVE en SVOH subsidie. Daarnaast profiteren bedrijven van belastingvoordeel doordat de investering van spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar is volgens de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Spouwmuurisolatie: een win-win
Spouwmuurisolatie is vaak de meeste eenvoudige vorm van isolatie met het beste rendement. De besparing op de energielasten kan oplopen tot wel dertig procent. En het vermeerdert de waarde van een pand. Tel daarbij op dat het ook nog eens goed is voor milieu en klimaat en dat het comfort binnen aanzienlijk verbetert, en je ziet dat spouwmuurisolatie een echte win-win is!
« Overzicht