Hoe een zakelijke vastgoedfinanciering werkt | 07-november-2024 |
Zakelijke vastgoedfinanciering is een belangrijk onderdeel voor ondernemers en investeerders die willen investeren in vastgoed. In tegenstelling tot een standaard hypotheek voor het kopen van een woning, is zakelijke vastgoedfinanciering een stuk ingewikkelder. We gaan je uitleggen hoe zakelijk vastgoedfinanciering in zijn werk gaat!
Wat is zakelijke vastgoedfinanciering?
Zakelijke vastgoedfinanciering is een lening die wordt ingezet om commercieel onroerend goed te kopen of te bouwen. Deze financiering is bedoeld voor ondernemers, vastgoedontwikkelaars of beleggers die vastgoed willen kopen om dit uiteindelijk weer te verhuren om zo inkomsten te genereren, of zelf willen gebruiken voor hun bedrijf. Dit kunnen ze ook doen via een zakelijk hypothekenfonds. Er zijn verschillende soorten zakelijke vastgoedleningen, zoals hypothecaire leningen, projectfinancieringen en investeringskredieten. Welke soort financiering de beste keuze voor jou is, is afhankelijk van de soort investering, het type vastgoed en de financiële situatie.
De aanvraag
Net als bij beleggen spaargeld, is bij de aanvraag van een zakelijke vastgoedfinanciering een goede voorbereiding van belang. Banken en financiële instellingen stellen strikte eisen voordat ze akkoord gaan. Dit begint al bij het laten zien van een gedetailleerd bedrijfsplan. In dit plan moet je laten zien hoe je het vastgoed wilt gebruiken, wat de te verwachten inkomsten en uitgaven zijn en wat de toekomstplannen zijn. Zo krijgen geldverstrekkers een beter inzicht in het risico en de haalbaarheid van je plannen. Daarna zal de kredietverstrekker een uitgebreide analyse van je financiële situatie maken. Hierin staat een analyse van de balans, winst-en-verliesrekening en je eigen vermogen. Vaak moet je zo’n 25% eigen inbreng geven als risicodekking. Als laatste onderdeel van de aanvraag zal er een onafhankelijke taxatie van het vastgoed gedaan moeten worden. Hiermee wordt de waarde van het pand vastgesteld, wat een belangrijk onderdeel is voor het bepalen van de hoogte van de lening.
De soorten vastgoedfinanciering
Er zijn diverse manieren om vastgoed te financieren. Afhankelijk van je situatie en het type vastgoed dat je wilt kopen, zijn er verschillende opties. De meest voorkomende en bekendste is de hypothecaire lening. Dit is een lening waarbij het onroerend goed zelf als onderpand dient. De looptijd van de lening is vaak lang, zo tussen de 10 tot 25 jaar. Daarnaar zien we ook vaak het overbruggingskrediet. Dit is een kortlopende lening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdelijke financiering totdat een ander pand verkocht is.
De risico’s en voorwaarden
Vastgoedfinanciering komt niet zonder risico’s. Het is zowel een risico voor de investeerder als de kredietverstrekker. Daarom hebben banken ook strikte voorwaarden om deze risico’s te minimaliseren. Een van de belangrijkste voorwaarden is de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van het vastgoed. Dit mag meestal niet hoger zijn dan 70% tot 80%. De rest van het bedrag moet je dus zelf kunnen financieren. Daarnaast kijken kredietverstrekkers ook naar de cashflow van het project. Ze willen zekerheid zien dat er ook voldoende bij je binnenkomt om te kunnen blijven aflossen als het financieel wat minder zal gaan. Na goedkeuring van de lening wordt het financieringscontract opgesteld. Dit bevat alle details, zoals de looptijd, het rentepercentage en de aflossingsverplichting. Dit contract moet je goed controleren. Het is raadzaam om hem door te laten nemen door je financieel adviseur.
« Overzicht