Slimme besparingen door circulair bouwen met beton | 08-november-2024 |
Circulair bouwen wint terrein als innovatieve en duurzame manier van bouwen, maar hoe kan dit ook financieel aantrekkelijk zijn? Bij Willy Naessens is er een duidelijke visie op de voordelen van circulair bouwen met beton, waarbij economische voordelen hand in hand gaan met duurzaamheid. Met specifieke technieken en hergebruik strategieën weet Willy Naessens kostenbesparingen te realiseren, die niet alleen voordelig zijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Kostenbesparingen door hergebruik van materialen
Een belangrijk element van circulair bouwen is het hergebruiken van bouwmaterialen. Beton wordt vaak maar één keer gebruikt, wat een enorme belasting is voor zowel het milieu als de kosten. Het vernieuwende aan circulair bouwen met beton is dat bestaande betonproducten opnieuw ingezet worden in nieuwe bouwprojecten. Circulair bouwen met beton verlaagt hierdoor niet alleen de afvalproductie, maar maakt ook een aanzienlijke besparing op nieuwe materialen mogelijk.
Door bestaande constructies en materialen in hun oorspronkelijke vorm te hergebruiken, hoeft er minder nieuw beton geproduceerd te worden. Dit scheelt niet alleen grondstoffen, maar verlaagt ook de energie- en productiekosten die normaal gesproken gepaard gaan met het produceren van nieuw beton. Het financiële voordeel is direct zichtbaar in de lagere bouwkosten en de verbeterde milieuprestatie. Bovendien heeft willy naessens specifieke technieken ontwikkeld waarmee deze hergebruikte materialen voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van nieuwe bouwwerken.
Lagere bouwkosten door efficiënte productieprocessen
Het hergebruik van beton is slechts één onderdeel van de aanpak van Willy Naessens. Naast het hergebruik van materialen, richt het bedrijf zich ook op het optimaliseren van het productieproces zelf. De innovatieve productieprocessen van Willy Naessens zorgen voor efficiëntere bouwprojecten met minder verspilling en lagere kosten. Door standaardisatie en optimalisatie van prefab betononderdelen kan men sneller en goedkoper bouwen. Dit betekent minder arbeid en tijd op de bouwplaats, wat de totale projectkosten verlaagt.
Een ander financieel voordeel van deze werkwijze is dat deze prefab betononderdelen gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden in andere projecten, wat een extra besparing op de lange termijn oplevert. Dankzij dit systeem kan een gebouw snel en flexibel aangepast worden aan nieuwe behoeften, wat het gebouw aantrekkelijker maakt voor investeerders en huurders die flexibiliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Besparen op sloopkosten en afvalverwerking
Een groot probleem in de traditionele bouwsector zijn de sloopkosten en de verwerking van bouwafval. Bij conventionele projecten wordt een groot deel van het sloopmateriaal afgevoerd en verwerkt, wat hoge kosten en een negatieve milieubelasting met zich meebrengt. Circulair bouwen daarentegen verlaagt deze kosten significant.
Willy Naessens hanteert een aanpak waarbij gebouwen ontworpen worden met het oog op toekomstige aanpassingen en demontage. Dit betekent dat bij de ontmanteling van een gebouw de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden in plaats van afgevoerd als afval. Dit verlaagt de kosten voor sloop en afvalverwerking aanzienlijk en reduceert de ecologische voetafdruk van het project. De financiële voordelen van deze aanpak zijn niet alleen zichtbaar tijdens de bouw, maar ook op de lange termijn, wanneer er bij een renovatie of sloop aanzienlijk minder kosten worden gemaakt.
« Overzicht