Vensterbanken: wat zijn de materiaalsoorten en waar let je op? | 14-november-2024 |
Een vensterbank is een decoratief element in de kamer en is niet alleen een mooie blikvanger, maar draagt bij aan een duurzame waarde van de woning.
Er bestaan verschillende materiaalkeuzes, die elke specifieke aandacht vragen bij de installatie of behandeling.
Materiaalkeuze
De materiaalkeuze van het juiste materiaal is bepalend voor een mooie en stevige vensterbank. Voor elk materiaaltype, of je nu hout, kunststof of natuursteen gebruikt, gelden bepaalde voordelen en minpunten. Hout is een geliefde materiaaltoepassing met een aantrekkelijke en warme uitstraling, maar is over het algemeen gevoelig voor vocht. Een vensterbank van kunststof kan duurzaam zijn, maar is in decoratief opzicht een minder aantrekkelijke keuze. Vensterbanken van marmer of natuursteen zijn zeer robuust, maar vergen wel een nauwkeurigheid bij de constructie en afwerking. Als vakman houdt je zowel rekening met de wensen van de klant als de vereisten van het klusproject om tot de beste materiaalkeuze te komen.
Vensterbanken van marmer
Een geliefde materiaalkeuze voor een vensterbank is marmer. Bij het werken met dit materiaaltype is enige precisie gevraagd. Gebruik daarom altijd een waterpas om te controleren of de vensterbank recht loopt en maak voor het snijden van marmer bij voorkeur gebruik van een diamantzaag, zodat je een nauwkeurig resultaat krijgt. Voor de afwerking is het verstandig om een impregneermiddel toe te passen om het marmer te beschermen tegen vocht en vlekken.
Vensterbank van hout
Vensterbanken die van hout zijn gemaakt, bestaan meestal niet uit massief hout maar zijn gemaakt van vezelplaten. Voorbeelden hiervan zijn MDF of spaanplaat en zijn vervaardigd door een verlijming van kleine houtvezels. Ten opzichte van andere houtsoorten zijn vezelplaten populair, omdat ze bij temperatuurwisselingen niet kromtrekken. Een vensterbank bevindt zich op een plek die veel blootgesteld is aan kou of hitte. Onder deze omstandigheden kan massief hout gaan uitdijen of krimpen, waardoor er kans bestaat op kromtrekken. Voor het gemak kiezen mensen daarom voor houtplaten zoals MDF. Heeft de opdrachtgever toch de voorkeur voor de meer elegante houtsoorten zoals massief hout? Dit is een mooi alternatief en niet onmogelijk, mits je het op een goede manier behandelt.
Constructie en onderhoudsadvies
Houd bij de constructie van een vensterbank rekening met een diepte die toereikend is. Meestal is dit minimaal 20 cm, zodat de opdrachtgever voldoende ruimte heeft om planten of decoratieve accessoires op de vensterbank te plaatsen. Denk ook aan isolatie om warmteverlies te voorkomen en laat de plank licht schuin aflopen zodat water kan afdruipen. Een correcte installatie van een vensterbank is belangrijk voor de functionaliteit, aangezien een ondeugdelijke montage tot waterschade of schimmelvorming kan leiden. Bij sommige materiaalsoorten is het belangrijk om de klant enige uitleg te geven over het onderhoud. Bij hout bijvoorbeeld is het belangrijk dat de vensterbank eens in de zoveel tijd gelakt wordt ter bescherming tegen vochtschade.
« Overzicht