Trends in de bouwsector

De bouwsector maakt steeds meer gebruik van technologie om het beheer van bouwprojecten en de werkzaamheden op de bouwplaats efficiënter en duurzamer te maken. Enkele belangrijke trends in de bouwsector zijn onder andere het gebruik van building information modeling (BIM), bouwrobots en geavanceerde bouwmaterialen. Door de COVID-19-pandemie is er ook behoefte ontstaan aan nieuwe bouwmethoden die voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en regelgeving voor werknemers. Daarom zijn steeds meer start-ups en groeiende bedrijven bezig met het ontwikkelen van innovaties op het gebied van prefab constructies, veiligheid voor werknemers en bouwrobots. Tegelijkertijd verminderen 3D-printen en groene bouwoplossingen de negatieve impact van de bouw op het milieu. Hier zijn een aantal van deze trends.

BIM

Het plannen en ontwerpen van gebouwen is een samenwerking tussen verschillende partijen, zoals ingenieurs, architecten, bouwers en klanten. Bij de traditionele methode is het moeilijk om veranderingen direct te visualiseren, omdat iedereen aan zijn eigen bestanden werkt. Dit leidt tot verwarring en hierdoor kunnen meerdere versies van hetzelfde plan ontstaan. De juiste materialen, de producten en zelfs een geschikt vloerkleed kopen loopt daarom niet altijd in overeenstemming met de wensen van de klant. Geavanceerde BIM-tools lossen dit probleem op door een centrale database te bieden waarin iedereen aan één gedeeld model kan werken. Met 5D BIM kunnen kosten en plannen worden weergegeven, en met 6D BIM kan ook rekening worden gehouden met energiebudgettering. Hiermee kun je problemen herkennen in een vroeg stadium, waardoor de efficiëntie van het werkproces wordt verbeterd. In combinatie met AR en VR maakt building information modeling snelle tests mogelijk in een gesimuleerde omgeving.

Bouwrobots

De bouwsector blijft een van de meest arbeidsintensieve sectoren. Er zijn veel repetitieve en tijdrovende taken die sneller kunnen worden uitgevoerd met behulp van robots en automatisering. Deze robots verminderen ook menselijke fouten en natuurlijk de inspanning die erbij komt kijken. Collaboratieve robots kunnen het metselen van bakstenen, lassen, het vastbinden van wapeningsstaal, schilderen en andere herhalende taken automatiseren met grote precisie. Robots kunnen ook zwaar materieel en voertuigen automatiseren voor graafwerk, transport, het tillen van zware lasten, betonwerk en sloopwerkzaamheden. Dit verbetert de veiligheid van bouwvakkers en vermindert de tijd die nodig is voor werkzaamheden. Automatisering in de bouw met behulp van robots verhoogt de productiviteit van projecten, vermindert de behoefte aan menselijke arbeid en zorgt voor veiligheid bij gevaarlijke taken.

Geavanceerde bouwmaterialen

Naarmate de bouwsector zich steeds meer richt op modulaire en milieuvriendelijke benaderingen, worden geavanceerde bouwmaterialen steeds belangrijker. Er worden veel innovatieve en duurzame materialen gebruikt die de oudere materialen vervangen. 3D-geprint beton en basalt worden steeds vaker gebruikt. Ook materialen gemaakt van levende organismen worden populair, zoals zelfherstellend beton dat bacteriën bevat. Duurzame materialen zoals mycelium composieten, bioplastics en biofoam maken ook deel uit van deze trend in de bouwsector. Daarnaast zijn er ook nieuwe materialen zoals aerogel, grafeen, spinnenzijde, koolstofcomposieten en nanomaterialen. Deze materialen zijn lichter en hebben een beter wateropnemend vermogen. Startups zijn bezig met onderzoek naar nieuwe duurzame materialen die duurzaam, onderhoudsarm en energiezuinig zijn.

« Overzicht