Gevelbekleding kiezen, waar moet je allemaal op letten?

Als je de buitenkant van een gebouw wilt bedekken, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Je kunt verschillende materialen, zoals hout en metaal, gebruiken en allerlei verschillende ontwerpen maken. In deze blog vind je informatie over de verschillende keuzes die je hebt en waar je op moet letten. Zo kun je eenvoudig de juiste gevelbekleding kiezen die past bij jouw wensen.

Welk materiaal kies jij?

Veel mensen houden van houten gevelbekleding. Dat is heel goed te begrijpen. Hout ziet er mooi en warm uit, je kunt het makkelijk bewerken en het is goed voor het milieu. Bovendien helpt het ook om de warmte binnen te houden. Als je de oorspronkelijke uitstraling wilt behouden, moet je het hout wel regelmatig behandelen. Hout is daarom de meest populaire optie. Kijk bijvoorbeeld eens naar metaal. Een deukje in metaal is snel gemaakt en is lastig te repareren. Daarnaast is de productie van metaal minder goed voor het milieu dan hout en ziet het er minder natuurlijk uit.

Natuurlijke gevelbekleding

Je kunt er ook voor kiezen om je huis meer op te laten gaan in de natuur. Dat kan door natuurlijke of groene gevelbekleding te gebruiken. Een goede optie hiervoor is het laten groeien van klimplanten. Een andere mogelijkheid is om bloembakken aan de gevel te hangen en daar verschillende planten in te zetten. Natuurlijke gevelbekleding heeft veel onderhoud nodig, maar het is wel een unieke keuze. Er zijn ook kunststof varianten die minder tot geen onderhoud vereisen. Denk bijvoorbeeld aan een moswand voor binnen. De keuze is aan jou.

Veelgemaakte fout: geen goede ventilatie


Goede ventilatie is belangrijk voor de bekleding van de buitenkant van een gebouw, zodat het lang meegaat. Als het binnen warm is en buiten koud, kunnen er grote temperatuurverschillen ontstaan. Door goede ventilatie kan het hout deze temperatuurverschillen aan. Daarom is het belangrijk om bij het plaatsen van houten bekleding op een gebouw een professionele aanpak te volgen. Om voldoende ventilatie te hebben, moet je 2 cm ruimte vrijlaten zodat het vrij kan ademen. Het is ook goed om het onderste deel van steen te hebben tot kniehoogte, zodat de planken niet vies worden van opspattend vuil en vocht. Ventilatie is nodig om schimmel en andere vochtproblemen te voorkomen bij bekleding.

Het hout niet goed laten inwerken

Zorg ervoor dat het hout genoeg ruimte heeft om te kunnen bewegen, dus om kleiner of groter te worden. Met name thermisch gemodificeerd hout en kunstmatig gedroogd hout zijn geschikte keuzes voor gevelbekleding omdat ze minder vatbaar zijn voor beweging. Als je echter Siberisch Lariks of vurenhout gebruikt voor de gevel van je gebouw, is het belangrijk om te begrijpen dat hout kan krimpen en uitzetten. Vooral in de breedte kan hout de neiging hebben om te bewegen. Daarom is het van essentieel belang om voldoende ruimte van ongeveer 2 mm te laten voor mogelijke beweging en ervoor te zorgen dat de houten delen niet strak tegen elkaar worden gedrukt. Op die manier kun je potentiële vervormingen of schade aan het hout voorkomen.

« Overzicht