De juiste boormachine voor de juiste klus

Als klusser sta je vast wel eens voor de keuze: welke boormachine moet je nu eigenlijk gebruiken voor die specifieke klus? Met zoveel verschillende soorten boormachines op de markt, kan de juiste boormachine kopen soms een uitdaging zijn. Om deze reden hebben wij de verschillende types boormachines en hun toepassingen op een rijtje gezet, zodat jij straks met volle vertrouwen aan de slag kunt gaan. Heb je je ooit afgevraagd wat je met een accuboormachine kunt doen? Of wanneer je een boorhamer moet kiezen? Laten we eens kijken!

Accuboormachine

De accuboormachine is een handige tool voor allerlei klusjes. Of je nu een schilderij wil ophangen of een klein gaatje wilt boren, met deze draadloze boormachine zit je zonder gedoe met snoeren. Je kunt er ook schroeven mee vastdraaien en boren in materialen zoals hout, gips, metaal en kunststof. Hoe sterk zo'n boormachine is, wordt gemeten in volt (V). Als je alleen wat schroeven wilt indraaien, is 10.8 V genoeg. Maar voor moeilijkere klussen, zoals boren in steen of metaal, is het beter om een boormachine met meer dan 14.4 V te gebruiken.

Klopboormachine

Stel je voor dat je iets in beton of steen moet boren, dat is best moeilijk, toch? Maar geen zorgen, daar is de klopboormachine voor! Deze speciale machine maakt een "kloppende" beweging terwijl je boort, waardoor het makkelijker wordt om door die harde materialen te komen. De klopboormachine is supersterk en precies, perfect voor de lastigere klusjes. Als je er eentje wilt kiezen, let dan goed op hoe krachtig hij is en hoe hard hij kan slaan (dat noemen ze "slagkracht" en meten ze in joules), vooral als je van plan bent om in echt harde materialen te boren.

Boorhamer

Voor de echt zware klussen zoals het boren in gewapend beton of het wegbreken van tegels, is de boorhamer onmisbaar. Dit is een sterke machine die een speciale truc gebruikt, net als een luchtkussen, om zelfs door het allersterkste materiaal te kunnen boren. Er zijn boorhamers die je moet aansluiten op een stopcontact, die vaak extra krachtig is en heel lang door gaat. Maar er zijn ook draadloze boorhamers. Denk goed na over wat voor klus je gaat doen en hoe hard je moet slaan (dat noemen ze "slagkracht") als je een boorhamer kiest.

Kolomboormachine

De kolomboormachine is handig als je gaten wilt boren die heel precies en recht moeten zijn, bijvoorbeeld in verschillende materialen. Deze boormachine staat stil op een plek en wordt vaak gebruikt in werkplaatsen. Hij zorgt ervoor dat het boren goed gaat en de gaten precies worden zoals je wilt, zelfs als het moeilijke klussen zijn. Het kiezen van de juiste boormachine hangt dus af van de specifieke klus die je wilt uitvoeren. Welke heb jij nodig?

« Overzicht