Eerste Europese siliciumfabriek op basis van hernieuwbare energie

Plan voor fabriek op Nederlandse bodem

Een consortium onder leiding van RESi B.V. wil in 2025 de eerste duurzame fabriek bouwen die de grondstof levert voor zonnepanelen, halfgeleiders en batterijen. Het gaat om zeer zuiver silicium en afgeleiden daarvan.

In de Europese Grondstoffenwet zijn duidelijke doelstellingen vastgelegd, specifiek voor de zonne-energie-industrie en haar strategische grondstof polysilicium. Tegen 2030 moet 40% van de Europese vraag binnen de EU worden geproduceerd. Momenteel bevindt meer dan 90% van de polysiliciumproductiecapaciteit zich in China. De markt voor polysilicium groeit enorm, vanwege de energietransitie en de EU Green Deal is er de noodzaak om de productiecapaciteit voor polysilicium aanzienlijk te vergroten. Dit is een kans om strategische onafhankelijkheid te creëren en zonnepanelen met een lage CO2-voetafdruk te maken door polysilicium van hoge kwaliteit te produceren op basis van hernieuwbare energie in Europa.

De fabriek moet de eerste in zijn soort worden die geheel draait op groene stroom. Verder gaat de fabriek gebruikt silicium recyclen. Daarmee wordt een halvering van de CO2-uitstoot voor zonnepanelen mogelijk. RESi heeft inmiddels een stevig consortium weten te vormen bestaande uit een EPC-contractor en technologieleverancier met zeer grote ervaring in het realiseren van zuiver siliciumfabrieken. Waar de fabriek precies komt is mede afhankelijk van de financieringsmogelijkheden.

Afbeelding: RESi

« Overzicht