Hoe een slimme warmtepomp zorgt voor extra efficiency en besparingen

Stroom is niet altijd even duur. Vooral niet bij dynamische tarieven en dan bestaat er ook nog zoiets als gratis zonnestroom. Het is erg aantrekkelijk hier slim gebruik van te maken. Want waarom betalen voor je warme tapwater en warme of koele huis, als dat ook gratis of in ieder geval een stuk voordeliger kan met een slimme warmtepomp.

Met een slimme warmtepomp valt op een aantal manieren geld te besparen. Een en ander hangt wel af van welke warmtepomp en zonnepanelen je bij een klant installeert, of wat daar al aanwezig is. Want niet alles is even slim, of werkt even goed met elkaar samen. Dat is dus wel iets om goed op te letten. Aan welke slimme besparingsmogelijkheden kun je zoal aan denken?

Stroom of gas

Om met de hybride warmtepomp te beginnen. Als je er de gas- en stroomprijs op kunt ingeven, is een slimme warmtepomp in staat om per situatie in te schatten of het voordeliger is om zelf warmte te produceren, of dit toch maar aan de gasgestookte cv-ketel over te laten.

Anticiperen op het weer

Meer winst valt er te behalen bij warmtepompen die dankzij een internetkoppeling rekening kunnen houden met de weersverwachting. Stel dat de woning ’s morgens op temperatuur gebracht moet worden en over enkele uren wordt veel zon verwacht. Dan kan de warmtepomp hierop anticiperen door het voor nu nog even wat rustiger aan te doen. De woning voelt dan wel voldoende comfortabel aan, maar wordt later pas naar de ingestelde temperatuur gebracht. Andersom kan de warmtepomp beslissen om bij naderend slecht weer juist eerder te beginnen met koelen of verwarmen en alvast zoveel mogelijk tapwater op te warmen, voordat de zon verdwijnt.

Zonnestroom

Dankzij omvormers die een seintje aan de warmtepomp geven zodra ze voldoende stroom opwekken en P1-meters waaraan is te zien of er een stroomoverschot is, kunnen klanten hun warmtepomp automatisch zoveel mogelijk op zonnestroom laten draaien. Zo wordt de woning helemaal gratis verwarmd of gekoeld en kan er ook alvast warmte worden opgeslagen in de boiler (tapwater) en een eventueel buffervat (verwarmingswater). Ook kan een warmtepomp vaak terugschakelen als er (te) veel grote stroomverbruikers actief zijn, of juist bewust in actie komen bij weinig stroomafname.

Dynamische tarieven

De slimste warmtepompen halen dagelijks de dynamische energietarieven op via het internetportaal van EPEX. Tapwater en verwarming of koeling worden dan automatisch verzorgd zodra de tarieven lekker laag zijn. Eventueel wordt de woning op een iets hogere temperatuur gebracht dan de gebruiker wenst, als een soort warmtebuffer, bijvoorbeeld omdat de avond of een zonloze dag in aantocht is.

Losse module

Niet elke warmtepomp beschikt over al deze slimme functies. Dynamische energietarieven worden bijvoorbeeld nog niet altijd ondersteund. In dat geval kan een losse energiemodule (bijvoorbeeld die van Xemex of Nibe) een oplossing zijn, een stukje hardware met software dat als een soort energiemanager of energiedirigent optreedt. Hierop kan vaak niet alleen de omvormer en de warmtepomp worden aangesloten, maar ook een thuisbatterij, buffervat en zelfs de laadpaal van de klant. Met als doel al deze componenten zo efficiënt mogelijk te laten samenwerken. Een losse module is doorgaans merkonafhankelijk. Uiteraard let je als installateur altijd goed op de onderlinge compatibiliteit.

Bron: Bouw en Installatie Hub

« Overzicht