Wgiw: belangrijke schakel in regionale energiestrategie | 25-april-2024 |
Op 23 april heeft de Tweede Kamer de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (Wgiw) aangenomen. Dat is goed nieuws, want hiermee kunnen gemeenten duidelijkheid bieden over de alternatieven voor het gebruik van aardgas. Het wetsvoorstel stelt gemeenten in staat om een warmteprogramma op te stellen waarmee ze inzichtelijk maken welke gebieden en in welke termijn van het aardgas af gaan en wat de mogelijke warmtealternatieven zijn. De Wgiw stelt ook de kaders waarmee de betaalbaarheid van collectieve warmtenetten wordt geborgd.
Wgiw geeft duidelijkheid
De duidelijkheid die deze wet biedt draagt bij aan een betaalbare en duurzame warmtevoorziening, vermindering van netcongestie en een energieonafhankelijk Nederland. En het geeft gebouweigenaren vroegtijdig zekerheid, zodat zij ook weten of zij wel of niet in eigen technieken moeten investeren. Duidelijkheid en regie zijn in ieders belang, zo liet Netbeheer Nederland ook in de consultatie weten.
Einddatum voor gebruik van aardgas
Na invoering van de wet hebben gemeenten de mogelijkheid om te bepalen per wanneer er in een bepaalde wijk niet langer gebruik mag worden gemaakt van aardgas. Op dat moment komt ook de transporttaak voor de aardgas-netbeheerder te vervallen, mits er een goed en betaalbaar alternatief is. Dat betekent ook dat netbeheerders niet langer een heel gasnetwerk in stand moeten houden voor enkele aangeslotenen. Dat maakt dat gemeenten en netbeheerders samen planmatig met verduurzaming aan de slag kunnen. Belangrijk daarbij is dat alle betrokkenen, waaronder de gebouweigenaren en netbeheerders, tijdig betrokken worden zodat alle noodzakelijke ingrepen ook tijdig kunnen worden gedaan.
« Overzicht