3 tips voor een gezond binnenklimaat

In Nederland zitten we gemiddeld 21 uur per dag binnen. We brengen veel tijd thuis, op het werk of op school door. Uiteraard verschilt het per seizoen. Zo zitten we in de wintermaanden meer binnen dan in de zomer. Tijdens de koudere maanden houden we het liefst de ramen en deuren zo veel mogelijk dicht. Daarmee besparen we op de energierekening, maar blijven vocht en nare geuren binnen hangen met alle gevolgen van dien. Met deze 3 tips is eenvoudig een gezond binnenklimaat te realiseren en wordt tegelijkertijd op de energierekening bespaard.

Tip 1. Continu lucht verversen

Even een raam open om vocht en nare geuren te verwijderen heeft geen blijvend effect. De beste manier om de lucht binnen gezond te houden is door de lucht continu te verversen. Gek genoeg slaat een airco twee vliegen in één klap. Deze lucht-lucht warmtepomp koelt niet alleen, maar kan ook verwarmen. Het zet koude buitenlucht om naar warme lucht binnen én haalt er het vocht uit.

Tip 2. Droge lucht warmt sneller op

Een goed geventileerde ruimte verbruikt daarnaast minder energie. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Om een ruimte te verwarmen hoeft er daarom minder hard gestookt te worden. Een lucht-lucht warmtepomp met de hoogste energieklasse A+++, zoals de Panasonic Etherea voor residentiële omgevingen, zorgt er zelfs voor dat het rendement wel drie tot vier keer zo hoog is als van een cv-ketel. Dat komt door de standaard warmtepompfunctie, die het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt.

Tip 3. Een luchtzuiveringssysteem dat 24/7 werkt

Een groot voordeel van de lucht-lucht warmtepompen van Panasonic is dat de meeste modellen standaard zijn voorzien van nanoe™X-luchtzuiveringstechnologie. Deze onderhouds- en servicevrije technologie van Panasonic produceert hydroxylradicalen (ook bekend als OH-radicalen), die overvloedig in de natuur aanwezig zijn. Ze hebben het vermogen om bepaalde verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën te remmen, te reinigen en geuren te neutraliseren. Ook worden harde oppervlakken, zachte meubels en het binnenmilieu schoner en aangenamer. De nanoe™X-technologie is overigens ook als zelfstandig, in het plafond gemonteerde oplossing verkrijgbaar. Het werkt in ventilatiemodus, onafhankelijk van verwarming en koeling, 24 uur per dag en zeven dagen per week.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie