Ook groen gas vraagt langjarig beleid

Nederland heeft de ambitie om 2 miljard m³ (2bcm) groengas te produceren in 2030. Om meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van groengas hebben CE Delft en New Energy Coalition een verkennende studie uitgevoerd.

In deze studie is onderzoek gedaan naar de mogelijke ontwikkeling van aantallen groengasinstallaties, locaties van installaties en groengasproductievolumes in Nederland richting 2030. De resultaten van deze studie zijn input voor de netwerkanalyses van de (gas)netbeheerders en bieden inzicht voor het ministerie, provincies en gemeentes voor de ontwikkeling van groengasbeleid. Het rapport van CE Delft helpt om de betrokkenen de keuzes te laten maken zodat nog scherper wordt en meer zekerheid komt waar de nieuwe invoeders komen. Ook voor groen gas geldt dat er energieplanologie moet komen! Alleen dan kunnen netbeheerders efficiënt een toekomstvast gasnet ontwikkelen. 

2 bcm nog steeds in zicht

Het rapport toont aan dat de gerealiseerde groengasproductie in Nederland van 280 miljoen in 2023 kan stijgen naar een jaarlijkse groengasproductie van 1,3 tot 1,8 miljard m3 (bcm) in 2030, en het aantal groengasinstallaties in Nederland zal stijgen van 83 in 2023 naar 394 tot 695 installaties in 2030. Het is belangrijk dat er lange termijn stimulerend beleid wordt gevoerd, ook na 2030, zodat financierszekerheid hebben om in de groengas keten te investeren. Daarbij is het voor netbeheerders belangrijk om tijdig te weten waar de groengasinstallaties worden gerealiseerd. Het faciliteren van de inpassing van het groene gas in het bestaande gasnet is namelijk een noodzakelijk middel om de groengasproductie in Nederland op te schalen. 

De beleidsknoppen waarmee overheden de juiste sturing moeten verzorgen zijn het proces van vergunningverlening, bestemmingsplannen gericht op groengasinstallaties, regionale beleidsvisies gericht op groen gas en de prioritering voor de elektriciteitsaansluiting van groengasinstallaties. Daarnaast zou voor ondernemers de toetreding tot de groengasmarkt vereenvoudigd moeten worden, door het verzorgen van langere termijn investeringszekerheid voor ondernemers door het uitwerken van de bijmengverplichting voor de periode na 2030 en door de SDE-regeling in stand te houden. 

“Groen gas is een integraal onderdeel van het nieuwe duurzame energiesysteem. De productie en inzet van groen gas helpt Nederland om onafhankelijker te worden van aardgasimport. Daarnaast draagt het bij aan de CO₂-reductie wat cruciaal is voor het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelen” stelt Wouter Marsmans van Netbeheer Nederland. 

Groen gas

Groen gas is een duurzame variant van aardgas en wordt geproduceerd uit groente-, fruit-, tuinafval, rioolslib, agrarische reststromen en mest. Het grote verschil met fossiel aardgas is dat groen gas volledig circulair en CO2-neutraal is. Een extra voordeel is dat het direct ingevoed kan worden in het bestaande gasnet en consumenten geen verschil merken tussen aardgas en groen gas.  

« Overzicht