Duurzame bouw innovatiehub NEXUS op Leiden Bio Science Park

NEXUS is een duurzaam lifescience gebouw met kantoren en laboratoria voor scale-ups die Dura Vermeer Bouw Zuid West bouwt op het Bio Science Park in Leiden. Deze innovatiehub telt vier verdiepingen met een totaaloppervlak van ruim 9.100 m2, een parkeergarage en drie privé buitenterrassen. NEXUS streeft naar een BREEAM Excellent certificering, een internationale standaard voor het classificeren van gebouwen op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zowel in de ontwerp- als in de bouwfase, wordt rekening gehouden met de ecologische-, sociale- en economische duurzaamheidsprestaties om een werkomgeving te creëren voor bedrijven die hun milieu-impact, net als Dura Vermeer, willen verminderen. Op 24 juli is de bouw elektrisch van start gegaan.

EMISSIELOZE BOUWPLAATS

De boorwerkzaamheden worden in samenwerking met FUNDEX en Greener uitgevoerd middels een volledig zero emissie boorstelling. De elektrisch gedreven boorstelling bevat een trillingvrije boor waardoor rekening gehouden wordt met de directe buren. Nieuwbouwproject Nexus ligt circa 3 km verwijderd van een Natura 2000 gebied. Dit houdt in dat zowel in de gebruiksfase als de realisatiefase van het project niet meer dan een x hoeveelheid stikstofoxiden en ammoniak mag worden uitgestoten. Dankzij duurzame maatregelen als een zero emissie boorstelling kan Dura Vermeer deze uitstoot tot een minimum beperken.

OP NAAR NET ZERO

“Bij Dura Vermeer houden wij overal waar wij bouwen, rekening met de natuur om onze footprint zo klein mogelijk te maken. Samen tellen we op naar nul uitstoot voor 2050. Dat is de zero in ‘Op naar Net Zero’ die we voor ogen hebben. Met trots hebben wij vandaag de eerste trillingsvrije in de grondgevormde FUNDEXpaal elektrisch geboord. Ook na de boorwerkzaamheden blijven wij de milieu-impact van onze bouwplaats monitoren. Met het materialenpaspoort streven we naar zoveel mogelijk gecertificeerde, duurzame grondstoffen en dankzij de prefab bouwmethodiek gaan we voor een schone bouwplaats. Het beperkte afval voeren we af met een afvalsortering via zeven afvalstromen”, aldus Remko Bentvelsen, directeur bij Dura Vermeer.

Davy Maes, Managing Director FUNDEX: “We zijn al geruime tijd bezig met het verduurzamen van al onze lichte en zware funderingsmachines en zien de laatste paar jaar dat we hiervoor ook echt opdrachten krijgen. De samenwerking met de klant, maar ook de leveranciers van accu’s, software en de specifieke kennis van elektrificeren en het aansluiten is een must. Minder geluid geeft minder overlast in een binnenstedelijk gebied en resulteert bij de leefomgeving in een compleet andere beleving van bouwwerkzaamheden. We zijn op het goede pad in de funderingsbranche en zullen zeker gereed zijn om te voldoen aan de ESG-richtlijnen van 2030, 2040 en 2050! Op naar een schonere bouwplaats!“

DUURZAAM INNOVATIEHUB

Flexibiliteit staat centraal in NEXUS. Het gebouw is geschikt voor single tenants en de ruime verdiepingen van ruim 2.000 m2 lenen zich voor een multi-tenant invulling. Bij veel gebouwen zijn laboratoria niet aanpasbaar, wat het gebruik beperkt omdat gebruikers vaak eigen voorzieningen en veiligheidsregels willen implementeren. In NEXUS is hier van tevoren over nagedacht. Het gebouw bestaat uit twee vleugels, met als verbindend element het atrium met collectieve voorzieningen, van waaruit alle ruimten bereikbaar zijn en ontmoeting stimuleert. De vleugels van Nexus worden voorzien van alle benodigde hoogwaardige functies, zoals grote schachten, hoge plafonds en zesvoudige ventilatie, om te voldoen aan de eisen voor hogere labcategorieën. 

Bron: Dura Vermeer (tekst en foto)

« Overzicht