Constructief kennismakingsgesprek met minister Hermans over beleid warmtepompen | 16-januari-2025 |
Op 8 januari jl. hadden Vereniging Warmtepompen-voorzitter Frank Agterberg en Tom Meijerink, zijn opvolger en dus kersverse voorzitter van Branchevereniging Bodemenergie, een kennismakingsgesprek met minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene Groei).
De voorzitters introduceerden de minister in de typen en toepassingen van warmtepompen en de specifieke voordelen ervan voor de energietransitie. De minister toonde zich zeer geïnteresseerd in het brede spectrum van de diverse bronnen, typen en toepassingen variërend van kleine warmtepompen in individuele woningen tot grote systemen voor collectieve netten ten behoeve van woningen en utiliteit. Stimulerend beleid voor uitrol van de diverse warmtepompconcepten vraagt om samenhang tussen drie beleidsterreinen en dus drie departementen: KGG voor energie-, VRO voor bouw- en I&W voor milieubeleid. De minister werd gevraagd om daarin te helpen, met nadruk op het energieperspectief.
Beleidskeuzes
Met een blik op de ontwikkeling en de status van de markt in de diverse segmenten – bestaande en nieuwe woningen en utiliteit met elk hun eigen drivers – werden de zorgen over de marktkrimp van warmtepompen voor verduurzaming van bestaande woningen en utiliteit in 2024 besproken. De minister leek zich zeer bewust dat deze marktontwikkelingen mede werden veroorzaakt door beleidskeuzes van deze regering.
Doelstellingen
Er zijn grote zorgen in de sector over beleidssteun in de toekomst, met name over het perspectief op budgetverlaging van de ISDE-regeling vanaf 2027. Terwijl voor de beleidsdoelstellingen van warmtepompen in woningrenovaties en renovaties in het utiliteitssegment, waarvoor minister Hermans aan de lat staat, juist een verdubbeling nodig zou zijn.
Ook de contraproductieve SDE++ subsidievoorwaarde van halogeenvrije koudemiddelen in zéér grote installaties, die verder gaat dan de EU F-gassenregulering die vraagt om laag-GWP koudemiddelen, kwam ter tafel. Deze voorwaarde leidt in de praktijk tot vertraging of stagnatie van projecten.
Een derde zorg, hoewel de beleidsverantwoordelijkheid voor bouwregelgeving bij het ministerie van VRO ligt, was het ‘bevriezen’ van de Energieprestatie-regelgeving (NTA8800) tot medio 2026 en mogelijk zelfs tot 2030, die leidt tot marktdefecten in de nieuwbouw en renovatie die vallen onder het Bouwbesluit.
Samenwerking
Frank Agterberg en Tom Meijerink zijn na het gesprek overtuigd van de goede intenties van minister Hermans maar realiseren zich ook dat het vlottrekken van onze markt door beter overheidsbeleid in de actuele politieke context een grote uitdaging blijft. Het prettige en constructieve gesprek is in ieder geval een goede basis voor samenwerking met KGG in de huidige regeerperiode.
Bron en foto: Vereniging Warmtepompen
« Overzicht