Eneco neemt zijn grootste zonnepark in Nederland in gebruik

Eneco heeft zonnepark Kabeljauwbeek in gebruik genomen. Eind vorig jaar was de bouw van het zonnepark, het grootste van Eneco, klaar en werd de testfase afgerond. Sinds 1 januari neemt KPN de stroom van het zonnepark af, onder meer voor zijn glasvezel- en mobiele 5G netwerk. Zonnepark Kabeljauwbeek ligt in de Brabantse gemeente Woensdrecht rondom het gelijknamige windpark.

Vorig jaar februari begonnen de eerste werkzaamheden en sindsdien zijn in totaal zo’n 88.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het park aan de zuidwestkant van het dorp Ossendrecht. Het park ligt ingeklemd tussen de snelweg A4, het Schelde-Rijnkanaal en de Belgische grens. Sinds kort voor de jaarwisseling is het zonnepark operationeel.

Voor Eneco is Kabeljauwbeek de eerste locatie waar zowel een zonne- als een windpark staat. Daarmee maakt het energiebedrijf optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en de bestaande aansluiting op het stroomnet. Want de momenten waarop er veel wind en veel zon is, vallen veelal niet samen. Zo wordt de stroomaansluiting dus beter benut en kan Eneco vaker duurzaam opgewekte stroom leveren.

Bovendien zet Eneco het zonnepark ook in om overbelasting van het net te voorkomen. Op heel zonnige dagen, als er te veel zonnestroom wordt opgewekt, kan het zonnepark deels of geheel uit worden gezet.

KPN neemt de stroom van het zonnepark af voor zijn vaste en mobiele netwerken. Op jaarbasis wordt dat zo’n 47 gigawattuur aan groene zonnestroom. Eerder sloot KPN al een overeenkomst met Eneco om stroom van het te bouwen windpark Ecowende af te gaan nemen. Daarmee komt vanaf 2027 circa twee derde van de stroom die KPN verbruikt uit duurzame bronnen.

De oplevering van zonnepark Kabeljauwbeek is voor Eneco een stap dichter naar het behalen van zijn klimaatdoel uit zijn One Planet Plan. Zo wil het energiebedrijf in 2035 klimaatneutraal zijn en al zijn klanten voorzien van schone energie.

Maar ook het bevorderen van de biodiversiteit hoort daarbij. Bij de bouw van zonnepark Kabeljauwbeek zijn diverse maatregelen genomen om inheemse en gebiedseigen planten te laten groeien. Dit is goed voor insecten die zo een groter leefgebied krijgen en op hun beurt profiteren ook onder meer akkervogels en kleine marterachtigen daar weer van.

Bron tekst en foto: Eneco

« Overzicht