Duurzaam beton in Legends Utrecht: het belang van samenwerking en vernieuwing | 16-april-2025 |



Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte bouwmaterialen en verantwoordelijk voor 5 tot 8 procent van de CO2-uitstoot. Binnen Dura Vermeer komt 38 procent van onze CO2-uitstoot van beton. Dat moet én kan anders. Daarvoor tekenden Dura Vermeer en andere partijen het Betonakkoord en committeert Dura Vermeer aan dit convenant in hun projecten.
Bij project Legends, een ontwikkeling van Dura Vermeer met in totaal 152 levensloopbestendige woningen voor 55-plussers in Leidsche Rijn, Utrecht, zetten Dura Vermeer Bouw Midden West en Hagen Beton samen belangrijke stappen in het toepassen van duurzamer beton. Jimme Akkerman, directeur en betontechnoloog bij Hagen Beton, en Davey Vaarting, hoofduitvoerder bij Dura Vermeer Bouw Midden West, vertellen meer over de uitdagingen, innovaties en de samenwerking binnen dit project.
Een nieuwe kijk op beton
Jimme Akkerman is als betontechnoloog een groot voorstander van innovatie in de betonsector. “Vroeger was het vaak ‘zo doen we het altijd’, maar dat volstaat niet meer. We moeten kijken hoe we beton duurzamer en efficiënter kunnen maken.” Binnen Legends worden hogere sterkte betonklassen toegepast, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van betonmengsels en uitvoeringseisen. Een belangrijke factor in dit proces is het internationale keurmerk van het Concrete Sustainability Council. “We hebben recent voor de 3e keer op rij ons CSC Goud certificaat behaald”, vertelt Jimme. “Dat betekent dat we beton met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk produceren en toepassen.”
Flexibele samenwerking voor een duurzaam resultaat
Davey Vaarting prijst de samenwerking met Hagen Beton. “Ze zijn flexibel en secuur, zelfs als dat betekent dat er op zaterdag beton geleverd moet worden.” De samenwerking tussen Dura Vermeer en Hagen Beton gaat al decennia terug. Bij Legends is gebruikgemaakt van een breed scala aan betonmortels en stortmethoden. “Van kubelstorten tot grotere pompen met een 150 meter lange slang,” legt Davey uit. De complexiteit van de locatie – vlak bij de A2 en boven op een tunnel waar auto’s onderdoor rijden – vroeg om slimme oplossingen. “De pomp mocht bijvoorbeeld niet op de tunnel staan, wat extra logistieke uitdagingen met zich meebracht. Maar doordat we vanaf het begin samenwerkten, konden we die goed opvangen.”
Duurzame keuzes en innovaties
Het project is een voorbeeld van hoe innovatieve, duurzame betonoplossingen in de praktijk kunnen worden gebracht. “We gingen 100% voor optimalisatie van de mengsels,” zegt Jimme. “We hebben CEMIII/B en CEMIII/A in combinatie met kalksteenmeel toegepast. Dit zijn momenteel de cementsoorten met de laagste CO2-emissie. Ook hebben we een elektrische betonmixer ingezet.” Jimme vult aan: “Het beton moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook voldoen aan alle prestatie-eisen en recyclebaar zijn aan het einde van de levensduur. Toekomstig werken met chemische versnellers en het rekenen met een 56- i.pv. 28- daagse sterkte zou verdere verduurzaming mogelijk maken, maar dat moet goed worden geëngineerd.”
De toekomst van duurzaam beton
Volgens beide heren is duurzaam beton niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk. “Het is positief dat de sector zich bewust is van de noodzaak,” zegt Davey. “Maar op de bouwplaats moeten we er beter rekening mee houden in de planning.” Jimme vult aan: “Het vereist een samenspel tussen alle partijen: de constructeur moet er eerder bij betrokken worden, en betonleveranciers moeten meekijken.” Een van de leerpunten uit Legends is dat het mengen en uitharden van beton in de praktijk soms anders uitpakt dan op papier bedacht. “Meer experimenteren en leren van de praktijk is cruciaal,” zegt Davey.
Van uitdaging naar standaard
Zowel Jimme als Davey benadrukken het belang van samenwerking en communicatie. “Betonbedrijven moeten beter betrokken worden bij de voorbereiding en uitvoering,” zegt Jimme. “We moeten niet bang zijn om met elkaar in contact te komen en kennis te delen.” Davey sluit zich daarbij aan: “Het gaat niet alleen om de materialen, maar ook om de manier waarop we bouwen en hoe we blijven verbeteren. De ervaringen uit project Legends laten zien dat we steeds beter weten om te gaan met de uitdagingen van duurzaam beton. We blijven evalueren en innovaties doorvoeren, want zonder samenwerking lukt het niet.”
Op naar Net Zero
Dura Vermeer streeft naar een groenere en duurzamere toekomst met ambitieuze doelen: een halvering van de CO2-uitstoot in 2030 en nul CO2-uitstoot in 2050. Met de keuze om te bouwen met CO2-arm beton, zetten ze samen met haar partners een nieuwe standaard neer. Samen werken ze aan een toekomst waarin duurzaam bouwen de norm is. Op naar Net Zero!
Bron en foto's: Dura Vermeer
« Overzicht