Een ideale combinatie: warmtepomp en zonnepanelen

De energie die door zonnepanelen wordt opgewekt kan direct worden gebruikt voor verwarmen, koelen en de productie van warm tapwater

Zowel huishoudens als bedrijven hebben door de energiecrisis maatregelen genomen om het energieverbruik verder terug te dringen. Zo is de stap naar zonnepanelen massaal gezet. Alleen al in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland zijn er in 2022 zo'n 1,3 miljoen panelen bijgekomen. Maar hoe kan optimaal gebruik worden gemaakt van het opgewekte vermogen én op de gasrekening worden bespaard? Een volledig elektrische warmtepomp biedt uitkomst.

Hoogste energielabel

Doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt, zorgt dat voor een aanzienlijke reductie van het gasverbruik. Het stroomverbruik wordt echter wel hoger, maar door deze (voor een deel) zelf te voeden met de stroom van de zonnepanelen wordt het een interessante optie.

Het is echter wel van belang om te letten op de energie-efficiëntie van de warmtepomp. De nieuwste lucht-water warmtepompen van Panasonic, de Aquarea L-generatie, hebben de hoogste energielabels. Dat betekent dat deze systemen zeer energiezuinig zijn met een hoog rendement. Daardoor komen ze in aanmerking voor een subsidie tot €4.350,- per warmtepomp.

Natuurlijk koudemiddel

Tevens maakt deze serie warmtepompen gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290, oftewel propaan. Dit koudemiddel heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3 en is daarmee uiterst milieuvriendelijk. Ter vergelijking, het nog altijd gebruikte f-gas R410A heeft een GWP van 2088.

De eigenschappen van het R290-koudemiddel maken een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Radiatoren hebben deze hoge temperatuur nodig voor een optimale werking, waardoor de Aquarea L-generatie warmtepomp een ideale vervanger is voor de cv-ketel. Het kan gebruik maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning, waardoor het zeer geschikt is voor renovatieprojecten.

Een ideale combinatie

De Aquarea-warmtepompen kunnen ook eenvoudig worden verbonden met de zonnepanelen met behulp van een extra printplaat (CZ-NS5P). De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt zo direct gebruikt voor verwarmen, koelen en de productie van warm tapwater. Het opgewekte vermogen wordt op deze manier optimaal benut. Daarnaast kan door de volledig elektrische werking van de warmtepomp meteen van het gas worden afgestapt. Kortom, een warmtepomp en zonnepanelen vormen een ideale combinatie.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie