Duurzame innovaties leveren 100 euro per student op

Studenten op het Amsterdam Science Park besparen sinds hun studentenhuizen van het gas af zijn 100 euro per persoon per jaar, dankzij de succesvolle verduurzamingsslag. Innovatieve technieken, zoals een Warmte Koude Opslag (WKO) en warmtepompen, dragen bij aan een duurzamere levensstijl en lagere woonlasten voor de studenten.

Een opvallende samenwerking tussen de studentenhuizen en het Nikhef, een instituut voor fysica, zorgt voor een efficiënte energie-uitwisseling. De WKO-installatie, aangelegd tijdens de bouw van het laatste studentencomplex, slaat overtollige warmte van het Nikhef's koelsystemen op en levert deze vervolgens aan de studentencomplexen wanneer er behoefte is aan warmte. Dit innovatieve systeem vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt de energiekosten.

Daarnaast zijn er warmtepompen op de daken van de complexen geïnstalleerd, waardoor de 800 studenten per complex duurzaam warm kunnen douchen. Verduurzaming gaat verder dan alleen energiebesparing; gemeenschappelijke ruimtes worden ingericht met tweedehands meubels, wat zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend is.

De studentenhuizen zijn niet de enige plekken waar geëxperimenteerd wordt met duurzame oplossingen. In Delft wordt rioolwater opgevangen in enorme zakken die als basis dienen voor een waterpomp. Deze zakken besparen 40 tot 50 procent van het gas.

Foto: ARCNL in MATRIX VII gebouw, Amsterdam Science Park. Door Joost Frenken op Wikimedia Commons.

« Overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie