Netwerkbedrijven blij met nieuwe warmtewet: 'Hiermee is een cruciale stap gezet' | 09-juli-2025 |

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet collectieve warmte. Netwerkbedrijven zijn blij dat de nieuwe warmtewet er komt omdat de inzet op warmtenetten de druk op het elektriciteitsnet en de bijkomende kosten verlicht. Het aannemen van de nieuwe warmtewet is daarin een belangrijke eerste stap: het geeft duidelijkheid over de rolverdeling en biedt mogelijkheden tot schaalvoordelen. Tegelijk is het nu zaak dat ook de betaalbaarheid en de investeerbaarheid verbeteren.
Voor netwerkbedrijven spelen warmtenetten een belangrijke rol omdat ze de warmtevoorziening verduurzamen zonder het elektriciteitsnet te belasten. Uit onderzoek van CE Delft blijkt bijvoorbeeld dat warmtepompen het elektriciteitsgebruik verhogen met 6 petajoule per jaar en de piekvraag op koude dagen met circa 1 gigawatt. Zonder het beoogde aantal warmtenetaansluitingen zal er tot 2040 ruim 1,6 miljard euro extra in het elektriciteitsnet moeten worden geïnvesteerd.
Warmtenetten verlichten effecten netcongestie
"Een breed aanbod van energiebronnen maakt ons energiesysteem robuuster en betaalbaarder. Een grotere inzet op warmtenetten betekent een lagere druk op het elektriciteitsnet, dus daar zijn we erg blij mee. Het maakt ons minder afhankelijk van andere landen en zorgt voor flexibiliteit in een integraal energiesysteem", stelt Jinny Moe Soe Let, Directeur Beleid en Communicatie bij Netbeheer Nederland.
Daarnaast geeft de warmtewet duidelijkheid over de rollen. Lokale overheden zijn klaar om hun regierol te pakken. Netwerkbedrijven zijn hierin dankzij jarenlange ervaring in het ontwikkelen en beheren van energie-infrastructuur de ideale partners.
Netwerkbedrijven zorgen voor samenhang tussen elektriciteit, gas en warmte. Die integrale benadering is cruciaal voor de keuzes die we moeten maken over onze ruimtelijke ordening en benodigde netcapaciteit. Dat is belangrijk omdat netwerkbedrijven op die manier de groeiende elektriciteitsvraag kunnen afremmen en ook gerichter kunnen investeren in het elektriciteitsnet.
Publieke partijen staan klaar
Het is duidelijk dat het momentum voor de warmtetransitie groeit: overal in Nederland nemen partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid. Zo zijn er in Amsterdam, Den Haag, de Leidse Regio, Drenthe en Overijssel, Oostland, Zuid-Limburg, Groningen en Noord-Brabant intentieverklaringen ondertekend om te komen tot betrouwbare, duurzame en betaalbare warmte van eigen bodem. Netwerkbedrijven hebben deze initiatieven ook ondertekend.
Provincies, gemeenten en netwerkbedrijven laten zien dat ze verantwoordelijkheid willen nemen voor de toekomstige warmtevoorziening. De uitdaging zit vooral in het opschalen van deze initiatieven, zodat meer woningen sneller kunnen profiteren van warmte van eigen bodem. Om van de schaalvoordelen te kunnen profiteren is duidelijke samenhang tussen de betrokken partners nodig.
Door lokaal opgedane kennis en ervaring slim te bundelen, kunnen we sneller opschalen en de kosten beheersbaar houden. Het warmteservicebedrijf kan een sleutelrol vervullen in de beginfase. Door kennis en expertise in een warmteservicebedrijf te bundelen, dalen de kosten voor huishoudens en krijgen warmtebedrijven meer uitvoeringskracht.
En nu: betaalbaarheid borgen
"Om warmtenetten op gang te krijgen, hebben alle partijen een sterke behoefte aan heldere spelregels, voldoende uitvoeringskracht, geborgde investeerbaarheid en betaalbaarheid", zegt Moe Soe Let. "Het aannemen van de nieuwe warmtewet is hierin een cruciale eerste stap. Nu moeten we ook stappen gaan zetten op de betaalbaarheid en investeerbaarheid van warmtenetten."
Bron en foto: Netbeheer Nederland
« Overzicht