Nieuwe generatie installatietechnici klaar voor de bouw van morgen

In de bouwsector groeit de druk om sneller te verduurzamen. Nieuwe technieken volgen elkaar in rap tempo op en de regelgeving rondom energieprestaties wordt steeds strenger. Maar wie gaat al die slimme, duurzame systemen straks ontwerpen, aanleggen en onderhouden? De HAN University of Applied Sciences heeft het antwoord: de associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT).

“Je leert niet alleen de techniek, maar ook het grotere plaatje: hoe je energie kunt besparen, hoe een gebouw ‘denkt’. Die combinatie is echt waardevol.”

Deze tweejarige deeltijdopleiding heeft de HAN vijf jaar geleden ontwikkeld in nauwe samenwerking met Techniek Nederland, Wij Techniek en Bouwend Nederland. Starters, zij-instromers én doorstromers die zich willen specialiseren in duurzame gebouwinstallaties (zoals warmtepompen, ventilatiesystemen, gebouwautomatisering en energieregistratie) combineren hun studie met een baan in de sector en voeren opdrachten veelal uit bij hun werkgever. Zo wordt leren direct toepassen. Het doel: technici klaarstomen die het verschil kunnen maken in de praktijk van morgen.

“Installaties zijn tegenwoordig bepalend voor de energieprestatie van een gebouw,” zegt opleidingscoördinator Cees Pas. “Maar er zijn simpelweg te weinig mensen die snappen hoe die systemen integraal samenwerken. Dáár ligt onze focus.”

Verduurzamen in de praktijk

Ynze de Jong (25), werkvoorbereider gebouwautomatisering & EPLAN Engineer bij Warmtebouw Utrecht, is één van de GGIT-studenten bij de HAN. “Wat ik op school leer, gebruik ik direct op mijn werk. We zijn bezig met grote verduurzamingsprojecten. Dankzij de opleiding snap ik nu beter waarom bepaalde keuzes worden gemaakt, en kan ik daar zelf ook aan bijdragen.”

Zijn collega Aris van Viegen (22) is tekenaar/ werkvoorbereider luxe woningbouw en vult aan: “Je leert niet alleen de techniek, maar ook het grotere plaatje: hoe je energie kunt besparen, hoe een gebouw ‘denkt’. Die combinatie is echt waardevol.”

Aris benadrukt de samenwerking met het bedrijfsleven: “We werken aan praktijk-opdrachten van echte bedrijven.

Daardoor bouw je niet alleen kennis op, maar ook een netwerk.” Ook het leren van medestudenten, vaak met verschillende achtergronden en ervaring, is een waardevolle aanvulling.

De installatietechnicus als klimaatversneller

In de strijd tegen klimaatverandering speelt installatietechniek een sleutelrol. Toch wordt dit vakgebied nog vaak onderbelicht in discussies over duurzaamheid. De Ad GGIT laat zien dat juist hier kansen liggen: voor innovatie, voor vakmanschap én voor impact.

De HAN-opleiding bewijst dat versnellen in de energietransitie begint met investeren in mensen. Slimme systemen zijn belangrijk, maar zonder slimme technici gebeurt er niets.

Klik hier voor meer informatie...

« Overzicht