Voorlopig ontwerp nieuwe Centrale Bibliotheek goedgekeurd | 23-juni-2023 |
De vernieuwing en verbouwing van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam is een enorme stap verder. Op 22 juni keurde de gemeenteraad de voorlopige ontwerpen en het krediet voor de nieuwe bibliotheek en de tijdelijke huisvesting goed. Dat betekent dat de verbouwing officieel doorgaat. Beide ontwerpen worden nu definitief gemaakt. In het najaar van 2025 begint de verbouwing en verhuist de bibliotheek voor drie jaar naar de Librijesteeg. Eind 2028 gaat de vernieuwde Centrale Bibliotheek weer open.
Wethouder Financiën, Organisatie, Dienstverlening en Grote projecten Maarten Struijvenberg is “Heel blij dat de gemeenteraad unaniem de benodigde investering beschikbaar stelt voor de renovatie van de Centrale Bibliotheek. Zo houden we vaart in het proces om de bibliotheek om te vormen tot huiskamer van de stad. Een toekomstbestendige bibliotheek in een mooie groene omgeving.”
Fenomenale uitstraling
Het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem heeft als uitgangspunt voor het ontwerp de bibliotheek als huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde lichter en geschikter voor ontmoetingen. Iconische kenmerken als de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn blijven behouden en worden versterkt. Aan alle zijden komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling met ruimte voor circa 1.500 fietsen. Ook de buitenruimte wordt opnieuw ingericht.
Directeur-bestuurder Theo Kemperman van Bibliotheek Rotterdam is ontzettend blij met het besluit van de gemeenteraad over zijn hoofdvestiging: “De trendsettende bibliotheek krijgt een fenomenale uitstraling en wordt bovenal een verzameling dynamische ruimtes voor een even diverse gemeenschap Rotterdammers. Het gebouw wordt duurzamer dan we ooit hebben kunnen hopen. De buitenruimte verbindt het gebouw prachtig met de stad en de wereld van de bezoeker. En het ontwerp biedt ons alle flexibiliteit om de Rotterdammer tot in de verre toekomst te bieden wat nodig is.”
Duurzaam ontwerp
Het nieuwe ontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Doordat we de betonconstructie hergebruiken, voorkomen we enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. Daarnaast verbeteren we de energieprestaties van het gebouw met een volledig vernieuwd en innovatief klimaatsysteem in combinatie met goed geïsoleerde gevels. De karakteristieke dakterrassen van het gebouw worden vergroot. Deels voor publiek gebruik, maar vooral om deze te vergroenen ten behoeve van de flora en biodiversiteit. Door een behoorlijke vergroting van de waterbergingscapaciteit draagt de vernieuwing ook bij aan het verlagen van het hitte-eilandeffect in het hart van onze stad.
Bron: Gemeente Rotterdam
Foto: Proloog