Brug van plantenafval en plastic

Kleine brug, grote stap

Er ligt een nieuwe, kleine brug in het Kralingse Bos in Rotterdam. De brug is bijzonder, want er is plantenafval in verwerkt en gerecyclede plastic flesjes. Deze vormen in combinatie met glasvezel een zeer sterk materiaal.

Dubbel gehalte aan duurzame grondstoffen

Rotterdam heeft veel water en dus ook volop bruggen. Bruggen moet je goed onderhouden en soms vervangen. De gemeente is daarom altijd op zoek naar technieken en materialen die dat onderhoud makkelijker, sneller, goedkoper én milieuvriendelijker maken. Deze nieuwe brug is daar een mooi voorbeeld van. Hij is gemaakt van composiet. Composiet is samengesteld uit verschillende materialen. Vezels, in dit geval glasvezels, en kunsthars zijn belangrijke bestanddelen. Voor deze brug is de hars voor 46% gemaakt van plantenafval en voor 12% uit gerecyclede PET-flessen. De hars bestaat dus bijna voor 60% uit duurzame grondstoffen. Dit is meer dan het dubbele dan tot nu toe mogelijk was.

Uniek voor Nederland

Dit composiet is dus beter voor het milieu. Ook gaat het langer mee dan bijvoorbeeld hout, dat nu vaak voor de bruggen in het bos wordt gebruikt. En er is minder onderhoud nodig. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met een composietbrug waarin zo veel duurzame grondstoffen zijn gebruikt.

Bron en foto: Gemeente Rotterdam.

« Overzicht