Minerale isolerende panelen

Energiezuinig bouwen met Multipor

In het kader van energiezuinig en duurzaam bouwen, brengt Xella in de komende maanden een nieuw merk genaamd Multipor op de Nederlandse markt.

 
Multipor staat voor minerale, isolerende panelen. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van traditionele isolatiematerialen. Het grote verschil is echter dat het gaat om een steenachtig materiaal. Dat heeft als voordeel dat het niet brandbaar, vorm - en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij is.

Multipor is het best te vergelijken met cellenbeton, maar het bevat nóg meer afgesloten cellen met stilstaande lucht dan Ytong en Hebel cellenbeton. Met andere woorden: superisolerend, waardoor koudebruggen worden voorkomen, maar toch licht van gewicht en steenachtig. Andere eigenschappen zijn het geluidsabsorberend en ‘ademend' vermogen. Dit laatste draagt bij aan het voorkomen van schimmelvorming en de optimalisatie van de vochthuishouding in woningen die om redenen van isolatie steeds vaker luchtdicht worden gebouwd. Daarmee is Multipor uitermate geschikt voor toepassing als buitengevelisolatiesysteem, isolatie aan de onderzijde van betonvloeren in parkeergarages, het isoleren van buitenmuren en de isolatie van platte daken. Multipor wordt ook gebruikt als composietmateriaal: de vormvaste kern van kunststof en aluminium (sandwich)panelen.

Praktisch alternatief

Met Multipor speelt Xella in op de hernieuwde aandacht voor energiezuinig bouwen. Het materiaal is een praktisch alternatief voor de bekende isolatiematerialen. De minerale isolatieplaten hebben een warmtegeleidingsvermogen (λR) van 0,045 W/(mK) en zijn niet-brandbaar. Daarmee behoren ze tot de hoogste bouwmaterialenklasse A1 conform EN 13501-1. De poreuze structuur van Multipor zorgt voor een goede geluidsabsorptie, een extra voordeel in specifieke toepassingen, zoals ondergrondse parkeergarages. Multipor is CE-gemarkeerd en beschikt over de Europese Technische Goedkeuring ETA-05/0093, waardoor de kenmerken en eigenschappen van het isolatiemateriaal volgens Europese normen zijn bepaald.

De verwerking van is snel en makkelijk, vergelijkbaar met die van Ytong cellenbeton. Verlijming gebeurt met speciale Multipor lijmmortel. Passtukken worden eenvoudig met een handzaag op maat gemaakt. Bij het isoleren van ‘koude vloeren' heeft het materiaal als voordeel dat het zonder stutten direct tegen plafonds kan worden verlijmd. De afmetingen van de platen zijn (l x b) 600 x 390 mm bij een dikte van 50, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180 en 200 mm.

 

Productblad
De materiaaleigenschappen van MULTIPOR maken de minerale isolatieplaat geschikt voor een veelheid aan toepassingen in de woning- en utiliteitsbouw, zowel bestaande bouw, renovatie als nieuwbouw.

« Nieuws overzicht