Mogelijkheden LED onbegrensd

LedNed levert passende vervanging bestaande verlichting

Het Nederlandse bedrijf LedNed heeft de onbegrensde mogelijkheden van het fenomeen ‘led' al jaren onderkend en heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve, praktische toepassingen van ledtechnologie en de productie en verkoop

 
Tot dusverre heeft LedNed zich voornamelijk gericht op de ontwikkeling van producten voor de zakelijke markt. Hoewel er ook producten voor de consumentenmarkt worden aangeboden, zijn op dit moment de belangrijkste producten: het FlexiLightPanel; de LedTube en de SL-CrystalLed straatverlichting.

 
Flexilightpanel

Het FlexiLightPanel is een één op één vervanging van TL armaturen die in veel kantoren en bedrijfsruimten aanwezig zijn. Naast een directe vermindering van het energieverbruik (minstens 50%) biedt het paneel meer voordelen zoals de afwezigheid van UV straling, achtergrondgeluid of het hoogfrequente knipperen van sommige bestaande TL lampen. Diverse onderzoeken tonen de gunstige effecten van het gebruik van het FlexiLightPanel op de werkvloer aan: vermindering van hoofdpijn en stress en een toename van concentratie en aandacht.
De LED's in het panel kennen een levensduur van 50.000 uur en kunnen gescheiden worden aangestuurd. Het paneel kan net als de LED's in alle kleuren en structuren worden geleverd en worden voorzien van een afstandsbediening, dimmer en sensoren. Hiermee ontstaan veel nieuwe energiebesparende toepassingen die een pand extra uitstraling kunnen geven:

  • kantoorverlichting dat de lichtsterkte zelf afstemt op de hoeveelheid natuurlijke verlichting;
  • (nacht)verlichting in afwijkende kleuren;
  • verlichting die pas aangaat als iemand door een gang loopt, op kantoor werkt of een deur opent.

Aangezien LED nagenoeg geen opstart nodig heeft, loopt men nooit in het donker een ruimte in. Door de montagetechniek aan te passen kunnen de panelen in natte omgevingen worden toegepast en nat worden schoongemaakt zoals in koelcellen en operatiekamers.
Door een back-up batterij toe te voegen kunnen de panelen gedurende langere tijd dienst doen als noodverlichting bij stroomuitval.

LedTube LT8

De Led-Tube (LT) is de nieuwste ontwikkeling van LedNed. Deze buis is voorzien van meerdere reeksen LED en is een directe vervanging voor TL- verlichting. De LT is zo gemaakt dat er geen enkele aanpassing hoeft te gebeuren aan de bestaande armaturen. Bij het vervangen van de TL hoeft de starter niet verwijderd te worden. Na het aanbrengen van de LT is deze operationeel.
Een LedTube (60 cm) verbruikt slechts 6 Watt; een normale TL van deze lengte verbruikt ongeveer 18 Watt, plus 3 à 4 Watt voor de starter. Dit komt neer op een besparing van ruim 70%.
Door de lange levensduur zijn de LED-Tubes naast reguliere toepassingen uitermate geschikt voor gebruik op locaties welke moeilijk bereikbaar zijn of welke risico met zich mee brengen bij vervanging:

  • reclamebakken langs de straat en aan gebouwen;
  • buitenverlichting van gevels zoals bijv. benzinestations;
  • vrieskisten en koelcellen in supermarkten;
  • exit-borden en routeborden op stations, vliegvelden, enz.

 
SL-CrystalLed straatverlichting

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat er met weinig inspanning veel energie bespaard kan worden indien straatverlichting van LED's zou worden voorzien. LedNed werkt momenteel aan het optimaliseren van de systemen, waardoor het mogelijk is om oude systemen door een simpel installeerbare LED kop te vervangen.
Aangezien LED zeer weinig energie verbruikt is het mogelijk om deze op een bestaande lantaarnpaal te plaatsen, waar nog geen stroomvoorziening is, een zonnepaneel op de verlichting te bouwen, waardoor er met behulp van accu's in enkele uren genoeg stroom kan worden verzameld voor 2 dagen. Zodoende kost de verlichting al helemaal geen geld meer.
Momenteel werkt LedNed aan de ontwikkeling van een conversie apparaat waarmee het mogelijk wordt verlichting met zonnepanelen te installeren op bestaande systemen. Gedurende de nacht onttrekt de verlichting de energie van het net of de accu's, maar gedurende de dag zal het de zonne-energie kunnen terugleveren aan het stroomnet. Zodoende kan elk verlichtingspunt zelf inkomsten genereren.

 
Verlichting hoeft niet altijd aan te blijven

Veel straatverlichting wordt niet meer uitgezet vanwege het risico dat de TL te snel kapot gaat. LED kent geen beperking of degradatie door frequent in,- of uitschakelen.
's Nachts zijn veel wegen onnodig continu verlicht. Door in de verlichting diverse sensoren te plaatsen, is het mogelijk om straatverlichting alleen aan te laten gaan indien er ook daadwerkelijk verkeer aanwezig is. De verlichting kan dan één kilometer van te voren aangaan op het moment dat er een auto aan komt rijden en gaat een kilometer achter de auto weer uit. Zeker op minder drukke wegen kan dit in veel gebieden grote voordelen opleveren.

« Nieuws overzicht