Gratis gebruik omgevingswarmte

Nederlands eerste warmtewinmuur in handen van Janssen De Jong

De warmtewinmuur is het antwoord op de vraag of je met ‘gratis' warmte uit de omgeving een gebouw 24 uur per dag kan verwarmen.

Janssen de Jong Groep heeft de licentie voor de realisatie van dit milieuvriendelijke verwarmingssysteem. Onlangs werden één van de eerste elementen van de warmtewinmuur op originele wijze toegepast in een te realiseren kinderdagverblijf in Amsterdam Zuidoost.

De warmtewinmuur is een bijzonder milieuvriendelijk verwarmingssysteem waarbij de warmte via zonne-energie wordt opgewekt. Bij de warmtewinmuur wordt een betonelement aangebracht in de buitengevel van een gebouw dat naar de zon is gericht. De muur vangt de zonnestraling op en onttrekt zo thermische energie waarna de warmte zich door het te verwarmen gebouw verspreidt via vloerverwarming. Met de warmtewinmuur is de gebruiker verzekerd van een comfortabel leefklimaat, 24 uur per dag. Dit verwarmingssysteem is dan ook bij uitstek geschikt voor zorginstellingen en kinderdagverblijven die continu verwarmd moeten blijven en waarbij veiligheid vanzelfsprekend is.

Licentiehouder

Janssen de Jong is licentiehouder van dit unieke staaltje techniek dat door octrooihouder ir. L.W. Koot van Koot Energie Konsulent is ontwikkeld. Na een eerdere succesvolle pilot in een recreatiewoning in Zutphen, werd gestart met de realisatie van de eerste warmtewinmuur in Nederland. Het betreft hier het kinderdagverblijf Wipsa Kids in Amsterdam ZO dat op deze manier op een veilige en energiebesparende manier verwarmd zal gaan worden. Opdrachtgever is Green Retail House B.V. (Rutten Hilferink) die de nadrukkelijke wens had dat er een laagtemperatuursysteem zou komen dat milieuvriendelijk en energiebesparend is. Tegelijkertijd sprak de opdrachtgever de wens uit dat de buitengevel geluidsisolerend moest worden en dat het gebouw vrij zou zijn van radiatoren. De warmtewinmuur is hierop het antwoord.

Technisch vernuft

De gevel vangt de warmte op en voert deze vervolgens naar een speciale warmtepomp. Het betreft hier warmte van een laag temperatuurniveau dat door de warmtepomp naar een bruikbaar hoger temperatuurniveau wordt gebracht. Via vloerverwarming wordt het kinderdagverblijf op de gewenste temperatuur gebracht en gehouden. Doelstelling van de warmtewinmuur is om de volledige warmtevraag gedurende het hele jaar zónder extra verwarmingsbron te realiseren. In de toekomst is het dan niet meer nodig om een additionele energiebron voor verwarmen te hebben, alleen de warmtewinmuur is dan voldoende!
De warmtewinmuur levert tevens een kostenvoordeel op. De stookkosten worden geïndexeerd op basis van het daadwerkelijk verbruik en niet op basis van de jaarlijks stijgende energieprijzen.

 

Ontwikkeling en realisatie
Het kinderdagverblijf (en de 16 zorgappartementen voor Philadelphia Zorg die erboven zullen komen) wordt ontwikkeld en gerealiseerd door Janssen de Jong Groep. Binnen deze groep van bedrijven zijn Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling bij dit unieke project betrokken. De technische installatie wordt uitgevoerd door vanPanhuis Installatietechniek. De nu toegepaste warmtewinmuur zal worden gemonitord om deze ook in andere gebouwen toe te passen waarbij een verdere optimalisering van de systemen voorop staat.

« Nieuws overzicht