Het nieuwe dimmen

Licht aanraken met de Gira Touchdimmer

Dimtechniek is voor de elektrotechnische installateur nog een toegangsmogelijkheid tot de lucratieve groeimarkt “Licht”.

Met een nieuwe Touchdimmer heeft Gira de beproefde dimtechniek verrijkt met een even fraai als intelligent product. De clou daarbij is dat met het topje van een vinger de gewenste lichtsterkte nauwkeurig kan worden ingesteld.

Met de nieuwe Touchdimmer bouwt Gira voort op capacitieve technieken, net als bij de Gira InfoTerminal Touch en het Gira Keyless In Numerieke Toetsenbord. Bij de Gira Touchdimmer hoeft slechts een van de 5 blauwe LED's te worden aangeraakt die zich op een rij op de bovenste helft van het sensorbedienvlak bevinden. Dat werkt zelfs als het apparaat is uitgeschakeld. Er kan eenvoudig rechtstreeks van een ingesteld dimniveau worden overgegaan naar een willekeurig ander niveau – een lichte aanraking van de LED-punten is voldoende om de Gira Touchdimmer te bedienen. De laatst geactiveerde LED brandt en geeft zo het huidige lichtsterkteniveau aan. Bovendien laat een beschaafd geluidssignaal de bediening ook horen.

Er kunnen in totaal 9 dimniveaus worden ingesteld waarbij het tegelijkertijd aanraken van twee LED's een tussenliggend niveau activeert. De gebruiker kan ook de gewenste dimwaarde spelenderwijs zoeken door de vinger achtereenvolgens over de LED-punten te laten glijden. Met de Gira Touchdimmer kun je het licht als het ware aaien – het glijdt soepel van donker naar licht en terug.

De onderste helft van het bedienvlak is voorzien van nog een blauwe LED die brandt ter oriëntatie in het donker zolang de Gira Touchdimmer is uitgeschakeld. Deze gaat uit zodra de Touchdimmer wordt bediend. Om de Gira Touchdimmer in en uit te schakelen is een lichte aanraking van dit bedienvlak voldoende – het apparaat gaat ofwel naar een opgeslagen geheugenwaarde of dooft het licht. Om een geheugenwaarde op te slaan kan bij een bepaald dimniveau ca. 4 seconden op het onderste bedienvlak worden gedrukt.

De nieuwe Touchdimmer is leverbaar voor de Gira programma's Standaard 55, E2, Event, Esprit en E22. Passend bij de Touchdimmer biedt Gira een Touchschakelaar die eveneens met capacitieve sensortechnologie werkt en met een lichte aanraking kan worden bediend. Beide apparaten zijn verkrijgbaar met een uniform uiterlijk – iets dat voor de installateur in het gesprek met de klant altijd een voordeel is wanneer de Gira Touchdimmer in combinatie met andere lichtschakelaars moet worden geïnstalleerd. 

« Nieuws overzicht