Glas en kunststof weren brand

Nieuwe combinatie van brandwerend glas in kunststof kozijn.

Smits Bedrijven en Vetrotech Saint-Gobain hebben onlangs een brandwerend gevelelement met kunststof kozijnen geïntroduceerd.

 
Daarmee behoren nu ook kunststof brandwerende kozijnen tot de keuzemogelijkheden wanneer de brandveiligheid van de binnen- of buitenpui gegarandeerd moet worden.

Toepassing

In het brandwerende gevelelement zijn de K-vision kozijnen van Smits Bedrijven en het brandwerende glas SGG Contraflam Lite van Vetrotech Saint-Gobain verwerkt. Het resultaat is een combinatie die ruim 30 minuten brandwerend is. Brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt bij renovatie. Voorheen werd bij renovatieprojecten niet gekozen voor het toepassen van kunststof kozijnen omdat deze niet brandwerend waren. Nu kan hiervoor dus wel gekozen worden. Het kunststof kozijn dient dan echter met goede brandwerende glassoorten gecombineerd te worden. Binnentoepassingen van het brandwerende gevelelement zijn wanden van brandcompartimenten en wanden van vluchtroutes. Ook in buitengevels kan het worden toegepast ter voorkoming van brandoverslag.

Materiaal

SGG Contraflam Lite is het veiligheidsglas dat tijdens een brand het K-vision kozijn ondersteunt. Bovendien is de thermische uitzetting van een kunststof kozijn veel minder dan die van een metalen kozijn. Daardoor komt er minder spanning op het glas en blijft het glas beter gevat. De oppervlaktetemperatuur van het K-vision kozijn blijft aan de niet-brandzijde onder de 100 graden. Dat is ruim onder de eis van 140 graden die voor een EI-classificatie (een waarde die de vlamdichtheid en temperatuurisolatie aangeeft) nodig is. Alle brandwering is in het K-vision kozijn weggewerkt waardoor aan de binnen- en buitenzijde niet te zien is dat het brandwerend is.

« Nieuws overzicht