Draaideur wekt energie op

Deur van Boon Edam bespaart én genereert energie

Tijdens de BouwBeurs presenteert Koninklijke Boon Edam een energieopwekkende draaideur.

De deur, een handbediende tourniquet, genereert energie wanneer er een persoon van de deur gebruik maakt. De tourniquet is daartoe uitgerust met een generator die wordt aangedreven door menselijke energie.

Het plafond van de deur is gemaakt van veiligheidsglas en maakt de in de draaideur toegepaste technologie zichtbaar. Een set supercondensatoren slaat de gegenereerde energie op en is een constante energiebron voor de weinig energie verbruikende LED-verlichting in het plafond van de draaideur. Wanneer de LED-verlichting alle beschikbare energie heeft verbruikt, schakelt de hoogrendement besturing over naar het net van 220V van het gebouw zelf. Dit systeem garandeert dat de deur altijd verlicht is, zelfs wanneer deze maar weinig wordt gebruikt.

Indicatielampjes

Een schaalverdeling met LED-verlichting in de tourniquet geeft een indicatie van de hoeveelheid gegenereerde energie. Als de draaideur op langzame snelheid wordt gebruikt, zullen de lampjes in de rode of de oranje zone blijven. Wie de draaideur in een normaal of een snel tempo gebruikt, zorgt ervoor dat de indicatielampjes in de groene zone aangaan. Deze laatste zone geeft aan dat een aanzienlijke hoeveelheid elektrische energie wordt gegenereerd. Een andere LED-indicator op de controle-unit geeft aan of de verlichting van de deur op menselijke energie of op het energienet van het gebouw brandt.

Boon Edam ontwikkelde de deur op initiatief van RAU architecten, een architectenbureau dat gespecialiseerd is in het ontwerp van energieproducerende, CO²-neutrale gebouwen.

« Nieuws overzicht