Groendak op cellenbeton

HEBEL dakplaten toepasbaar als basis voor vegetatiedak

HEBEL dakplaten van cellenbeton zijn geschikt als ondergrond voor groendaken.

 
Op de stand van Xella Nederland op de BouwBeurs in Utrecht werd de polikliniek van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam aangehaald als bouwlocatie waar de dakplaten op grote schaal worden toegepast.

De polikliniek krijgt op dit moment als eerste gebouw in Nederland een opbouw met daarop een HEBEL-dak voorzien van mos-sedumvegetatie. Bij platte daken waarop water makkelijker kan blijven staan, is extra wateraccumulerend vermogen belangrijk. Groendaken hebben dit vermogen. Het dak van de polikliniek is berekend op een extra capaciteit van zo'n 120.000 liter water.

 

Fijnstof
De dakplaten van HEBEL cellenbeton kunnen daarbij goed als ondergrond dienen omdat ze relatief licht en toch steenachtig zijn. De platen zijn gemaakt van kalk, zand en cement. Bovendien isoleren de platen goed doordat tijdens de productie van het plaatmateriaal duizenden gesloten cellen met daarin stilstaande lucht ontstaan. Bij het Sophia worden 150 mm dikke platen toegepast. Op de platen wordt een speciale mos- en wortelbestendige bitumen ondergrond gelegd. Daarbovenop wordt de mos-sedumvegetatie geplant. Zo ontstaat een vegetatiedak dat water bergt en zorgt voor een schoner milieu omdat het fijnstof opvangt.

« Nieuws overzicht