ComBAR wapent duurzaam

Kunststof wapening alternatief voor stalen wapening

Schöck Nederland heeft een nieuwe generatie wapeningsstaven op de markt gebracht die een goed alternatief biedt voor stalen wapeningsoplossingen.

De staven van glasvezelversterkte kunststof zijn corrosiebestendig, resistent tegen chemicaliën en niet elektrisch geleidend.

ComBAR, zoals de glasvezelstaven van Schöck genoemd worden, kan goed worden toegepast bij de bouw van parkeergarages en chemische bedrijven. Waar stalen wapeningsstaven daar vaak worden aangetast door lekkende olie of chemicaliën, hebben glasvezelstaven hier geen last van. ComBAR is ook geschikt als wapening voor containerbedrijven. Daar worden vaak elektronische vervoersystemen gebruikt voor het verplaatsen van containers. Deze systemen kunnen door stalen wapeningsstaven ontregeld raken terwijl kunststof staven hier helemaal geen invloed op uitoefenen.

Naast duurzame toepassingen is ComBAR ook als tijdelijke wapening toepasbaar. Het wordt toegepast in de tunnelbouw, wanneer gewapende diepwanden moeten worden doorboord met een tunnelboormachine. Hier is de verspaanbaarheid het grote voordeel.

Kenmerken
  • Treksterkte: groter dan 1000 N/mm2;
  • Elasticiteitsmodulus: 60.000 N/mm2;
  • Aanhechtingseigenschappen beter dan normaal betonstaal;
  • Duurzaamheid van meer dan 50 jaar;
  • Voldoet volgens BRL 0513 aan het bouwbesluit.
« Nieuws overzicht