Cradle to Cradle met Mosa

Mosa en Van Gansewinkel verzamelen en recyclen keramiek

Tegelfabrikant Koninklijke Mosa en afvaldienstverlener Van Gansewinkel zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.

De ondernemingen zijn gestart met het gescheiden inzamelen en recyclen van keramiek om tot een grondstof te komen voor de productie van tegels. Hierbij wordt het Cradle to Cradle-concept toegepast.

Bij verschillende inzamelpunten, waaronder tegelzetters, bouwmarkten, aannemers en milieustraten, wordt keramiek ingezameld om zo een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke kwaliteit en hoeveelheden van het product uit de inzameling. Op deze kwaliteit en hoeveelheid kan vervolgens de recycling en logistiek worden aangepast.

Op dit moment worden bij Mosa reststromen uit de productie gerecycled tot grondstof in nieuwe tegels. Het doel is dit aandeel gerecycled materiaal aanzienlijk te verhogen door het gebruik van gerecycled keramisch materiaal uit de markt. Bij een positieve uitkomst van de onderzoeksfase wordt overgegaan naar inzameling en recycling op grote schaal.

Zowel Mosa als Van Gansewinkel zijn partner van de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA). EPEA werkt wereldwijd met klanten om de Cradle to Cradle-methodologie toe te passen op het ontwerp van nieuwe processen, producten en diensten. Het idee daarbij is dat in plaats van recycling en vaak downcycling, afvalproducten steeds vaker als grondstof voor weer nieuwe producten gebruikt worden.

« Nieuws overzicht