Bouwsysteem voor krappe beurs

Flexibel casco verandert mee met wijziging in woonsituatie

Architect Maarten van der Breggen heeft een flexibel en duurzaam bouwsysteem ontwikkeld.

Het systeem heet Maskerade. Het heeft een flexibele houten casco van houten geprefabriceerde elementen voor vloeren, wanden, gevels en daken.

Maskerade probeert aan te sluiten op de vraag naar meer ruimte, flexibiliteit en energiebesparing voor een lage kostprijs. Het systeem gaat uit van een brede woning van 7200 mm tussen de muren. De maximale gebruiksmogelijkheden van een casco gaat tot 5 bouwlagen. Dit biedt diverse indelingsmogelijkheden voor gezinnen, zorgbehoevenden en starters. Ook utilitair gebruik van de beschikbare ruimte is mogelijk. Hierbij valt te denken aan kantoren, werkplaatsen en scholen.

Een leven lang

Het idee achter een Maskerade-woning is dat deze een leven lang meegaat door het flexibele houten casco. Wanneer een gezin zich uitbreidt, kan de indeling van de woning aan deze veranderde woonsituatie worden aangepast. Hetzelfde geldt voor een echtpaar dat hulpbehoevend is geworden en voortaan op de begane grond wil slapen.

Maskerade wordt met uitzondering van de gevels en de binnenafwerking industrieel gefabriceerd. De gefabriceerde onderdelen worden op de bouwplaats geassembleerd. In één dag kan één stramien glas en waterdicht worden opgeleverd. Ten opzichte van de meer traditionele bouwmethoden betekent dit een besparing van 15 procent. Afhankelijk van de W-installatie bedraagt de EPC-waarde van een Maskerade-woning 0,6 of lager. Voor het systeem wordt duurzaam geproduceerd naaldhout toegepast dat geschikt is voor hergebruik.

« Nieuws overzicht