Weercentrale regelt zonwering

Nieuwe KNX-sensoren van Siemens voor buitenopstelling bij gebouwenautomatisering.

Siemens heeft het Gamma-leveringsprogramma voor huis- en gebouwenautomatisering verder uitgebreid.

De serie bestaat inmiddels uit een weercentrale, weerstation en windsensor die markiezen en jaloezieën in gebouwen besturen. De bewegingsmelder zorgt voor het inschakelen van verlichting en geeft een alarmsignaal af.

Weercentrale

De weercentrale AP 257/21 verwerkt signalen van alle sensoren die met het weer te maken hebben. Daarnaast kan de centrale de zonwering aansturen bij in totaal acht verschillende gevelgedeelten van gebouwen. De gemeten waarden worden via de geïntegreerde KNX-interface overgedragen naar actuatoren, die de zonwering activeren. Op die manier kan de weercentrale jaloezieën in- en uitschakelen en de horizontale en verticale bewegingen van jaloezielamellen aansturen overeenkomstig de stand van de zon. Bovendien regelt de interne besturing van de weercentrale de lichtinval tot een instralingsafstand in het gebouw.

Windsensor

De windsensor AP 257/41 beveiligt jaloezieën tegen stormschade. Als de sensor een ingestelde waarde voor de windsnelheid meet worden actuatoren aangestuurd om de jaloezieën op te halen of de markiezen te sluiten. Via de geïntegreerde KNX-interface is een aantal windsensoren met een weerstation te verbinden om de zonwering bij alle zijden van het gebouw aan te sturen. De windsensor is geschikt tot windkracht 12 en behoeft geen onderhoud.

Bewegingsmelder

De bewegingsmelder AP 251 kan buiten opgesteld worden. Deze sensor schakelt 's nachts bij beweging de verlichting in. Het alarmsignaal wordt via de KNX-interface doorgegeven aan een beveiligingscentrale. De bewegingsmelder heeft een waarnemingshoek van 290° en kan hierdoor ook tegen de dakrand van een gebouw geplaatst worden. De sensor is instelbaar met de toetsen op het apparaat zelf maar ook met een afstandsbediening waarbij voor het overdrachtssignaal gebruik wordt gemaakt van infrarood communicatie. Op afstand is de sensor met behulp van data-overdracht via de KNX-interface instelbaar.

« Nieuws overzicht