Danfoss inregelafsluiter

Centrale inregelafsluiters zijn een belangrijke factor in het energieverbruik van een CV-installatie.

Centrale inregelafsluiters zijn een belangrijke factor in het energieverbruik van een CV-installatie.

Danfoss introduceert de MS-BD, een nieuwe centrale inregelafsluiter voor gebruik met HR-ketels en thermostatische radiatorkranen. Met behulp van de afsluiter kan een installatie waterzijdig worden ingeregeld. Dat voorkomt de circulatie van meer water dan nodig, waardoor de retourtemperatuur afneemt. Een HR-ketel heeft een lage retourtemperatuur nodig om zijn energiebesparende werk te doen. Het onnodige water verbruikt ook nog eens extra gas bij het verwarmen.

Onderzoek

Onlangs bleek uit onderzoek dat 75 procent van de CV-installaties veel meer energie gebruiken dan mogelijk zou zijn. Het probleem zit daarbij in de retourtemperatuur, die onder de 55°C moet blijven zodat de HR-ketel goed kan condenseren. Twee factoren zijn van belang bij de regeling van de retourtemperatuur: de hoeveelheid water in het systeem en het doorstroomvolume door de radiator. Handbediende radiatorkranen zorgen voor een continue stroom door de radiator, waardoor de temperatuur van het water niet voldoende afneemt. Thermostatische radiatorkranen verlagen het doorstroomvolume naar mate de kamer warmer begint te worden, waardoor de retourtemperatuur lager wordt.

Inregelen

Het aan waterzijde inregelen van de CV-installatie zorgt voor de meest optimale hoeveelheid water voor het systeem. Uit het onderzoek bleek dat de volumestromen in niet-ingeregelde installaties soms tot 4 keer groter zijn dan nodig. Het correct inregelen van de volumestroom kan het energieverbruik tot 10 procent doen afnemen. Bij het gebruik van thermostatische radiatorkranen kan nog eens 10 procent worden gebruikt.

Kenmerken:
  • energiebesparing tot 10 procent;
  • aan waterzijde in te regelen CV-installatie.
« Nieuws overzicht