Bouwen met een ballon

BetonBallon van BB-con is een duurzaam bouwconcept

BetonBallon van BB-con is een duurzaam bouwconcept om gewelven op industriële wijze te produceren. Hierbij wordt beton over een voorgevormde ballon gespoten.

De ballon wordt bespoten met een materiaal. Dat zal voornamelijk beton zijn. Proeven zijn gaande met waterbestendig leem, wat de BB-con geschikt maakt voor bouwen in de derde wereld.

Snel

Het concept is ontleend aan de kettinglijnmethode, die ook Gaudi gebruikte. Het maken van de schil vergt weinig tijd en materiaal. De betonnen schil van het prototype is bijvoorbeeld bij het maaiveld 12 cm en in de top 6 cm dik. De gerealiseerde overspanning is 12 m.  Theoretisch kan dat oplopen tot 300 m.

Alleen de vloeren zijn gewapend en deze zijn met ankers aan de schil bevestigd. Verdiepingsvloeren worden vooraf op een onderstempeling gestort, de ballon komt daarbovenop. Twee dagen na het spuiten van de beton wordt de ballon verwijderd. De stempels blijven staan totdat de vloer na 28 dagen zijn sterkte heeft bereikt.

Milieueffecten

De techniek van de BB-con leidt tot een besparing op materiaal van meer dan vijftig procent in wapeningvrije constructies en tijdens het bouwproces wordt een CO2 reductie van 70 procent bereikt.
Momenteel wordt gewerkt aan plannen voor twee woningen in de Noordoostpolder en een kantoorgebouw te Schijndel met vier bouwlagen. Ook zijn er plannen voor het Wereldpaviljoen op de Floriade van 2012 in Venlo voor een gebouw met 1500 m2 oppervlak.

« Nieuws overzicht