Bliksemafleider in boom

Onweersbuien zorgen vaak voor grote schade, waarvan een aanzienlijk deel wordt veroorzaakt door vallende getroffen bomen.

Het Amerikaanse Independent Protection levert een speciaal systeem dat bomen beschermt tegen blikseminslag.

Bomen die op bliksemgevaarlijke plaatsen staan zoals naast gebouwen vormen een risico als het om noodweer gaat. Ook plaatsen waar veel mensen buiten zijn, zoals golfbanen en zwembaden vragen om extra beveiliging.
Arbor Boomverzorging in Markelo is importeur van dit systeem.


Afleider


Het gehele systeem bestaat uit koper, een zeer goede geleider dat de minste schade toebrengt aan de boom. Een klimmer maakt een spriet vast op het hoogste bereikbare punt van de boom en sluit deze aan via een dikke koperen kabel richting de aardaansluiting. Grote takken krijgen een eigen, dunnere bliksemafleider. Indien de boom naast een gebouw staat, sluit men de boom aan op de aarding van het gebouw voor een maximaal effect.


Maatwerk


Bliksemafleiders in bomen plaatsen is maatwerk. Een specialist van de Nederlandse importeur Arbor Boomverzorging kijkt naar onder meer de hoogte, de plaats, de leeftijd en het ras van de boom en doet op basis daarvan een aanvraag bij de Amerikaanse fabrikant. Bij regelmatige controle kan de afleider bomen decennia lang beschermen.


Kenmerken:


  • houdt rekening met groei van de boom;
  • geheel gemaakt van koper;
  • voorkomt letsel en schade aan boom en omringende gebouwen.
« Nieuws overzicht