Vacuümcollector heeft toekomst

Zonnecollectoren op basis van vacuümbuizen leveren veel meer rendement op en zijn bovendien veel minder opvallend.

Het Bredase bedrijf Heliomax levert de speciale collectoren op basis van vacuümbuizen voor situaties waar een hoge energieopbrengst noodzakelijk is.

De zonnewarmte wordt opgenomen door buizen waarin water stroomt en een vacuüm heerst, die werkt als isolator. Door systemen te koppelen kunnen ook zeer grote projecten, zoals zwembadverwarming, met het systeem worden uitgerust.


Kantelen


Het voordeel van vacuümbuizen boven traditionele collectoren is de kantelbaarheid van de losse buizen. Die kunnen in een perfecte positie ten opzichte van de zon worden gedraaid, zodat ook op een plat dak een aanzienlijk rendement te behalen is. De collectoren zijn bovendien veel platter, waardoor ze minder in het oog springen en voor minder weerstand zorgen bij gemeentelijke welstandscommissies.
De collector is ook eenvoudig te plaatsen tegen de gevel te plaatsen en geeft zo het gebouw een mooi esthetisch effect dankzij zijn vormgeving.


Project

Recent werkte Heliomax mee aan een grootschalige proef met de collectoren in een woningbouwproject in Medemblik. Het project van Eneco Eco Energy is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de overheid. Als de proef succesvol is, wil Eneco de techniek gaan toepassen in meer woningen. In Duitsland en Azië is de vacuümbuistechniek al langer in zwang.


Kenmerken:


  • hoger rendement door vacuümtechniek ('heat-pipe');
  • koppelbaar voor verschillende projecten;
  • ook toepasbaar op platte daken.
« Nieuws overzicht