Calduran verbetert logistiek

Met de combiseeker van Calduran Kalkzandsteen B.V. kunnen bovenop pallets met schuin afgezaagde passtukken nieuwe pallets worden gezet.

Calduran Kalkzandsteen BV heeft met de combiseeker een methode ontwikkeld om schuin gezaagde passtukken van kalkzandsteen in de goede bouwrichting op pallets te plaatsen.

De combiseeker is in 2008 ontwikkeld. Passtukken van verschillende wanden staan gecombineerd op een pallet. Dat scheelt veel ruimte en pallets ten opzichte van het oude systeem, waarbij de passtukken uit één wand elk hun eigen pallet kregen. Deze combiseeker is nu zo doorontwikkeld dat er bovenop pallets met schuin gezaagde passtukken nieuwe pallets kunnen worden gezet, doordat hele elementen om de schuine passtukken staan.


Winst


De combinatie van passtukken op pallets bespaart volgens Calduran tussen de 5 en 15% pallets, afhankelijk van het project. Verder kan de vervoerder meer pallets meenemen en hoeft de aannemer 5 tot 15% minder pallets te opperen. Daarnaast worden de passtukken nu afgesloten met hele elementen. Hiervoor werden ze op elkaar geklapt en moest de verwerker ze handmatig losmaken. Dat bespaart de verwerker in elk geval een handeling.


Praktijk


De combiseeker bespaart zo tijd en geld op de bouwplaats. Als de passtukken niet in de bouwrichting op de pallet staan, moeten ze namelijk voor plaatsing worden opgepakt en gedraaid. Calduran startte drie proefprojecten. Daaronder viel een project van Kelderman B.V. (39 woningen Plan de Rank in Harskamp). Daar is het gelukt om de passtukken zo neer te zetten dat ze direct opgepakt en verwerkt kunnen worden.
« Nieuws overzicht