Rookvrije vluchtroute bij brand

Goede rook- & warmteafvoer bij brand essentieel voor veilige vluchtroute

Bij brand in utiliteitsgebouwen en appartementen dient de vluchtweg zoals het trappenhuis en de gangen rook- en hittevrij gehouden te worden.

Daarbij is het belangrijk dat rookontwikkeling snel wordt gestopt en de rook snel en veilig wordt afgevoerd zodat een rook- en warmtevrije vluchtroute gegarandeerd is. In geval van brand leidt het Velux rook- en warmteafvoersysteem (RWA) de rook automatisch naar buiten.

Snelle rookafvoer

Het rook- & warmteafvoersysteem (RWA) bestaat uit een elektrisch bediend Velux tuimelvenster met een spoiler voor aerodynamische effectiviteit en maximale rookafvoer. De optische rookmelder opent het tuimelvenster automatisch bij rookdetectie en handmatig kan het venster worden geopend door het ruitje op de rookventilatieknop te breken. Bij brand wordt het tuimelvenster, met een afvoeropening van minimaal 1m2, automatisch binnen 60 seconden tot een hoek van 90 graden ten opzichte van de dakhelling geopend.

Bescherming tegen stroomuitval

Gasveren zorgen voor stabilisatie in het venster en de spoiler verhinderd dat de buitenlucht naar binnentrekt als het venster opengaat. Door de noodstroomvoorziening in het bedieningssysteem blijft het systeem ook functioneren in geval van stroomuitval. Alle meegeleverde kabels zijn hittebestendig. Met behulp van de ingebouwde ventilatieschakelaar kan het dakvenster tevens gebruikt worden om te ventileren. Een optionele regensensor zorgt ervoor dat het tuimelvenster in open ventilatiestand gesloten wordt zodra de eerste regendruppels vallen. Dit systeem wordt uitgeschakeld in geval van brand.

Kenmerken
  • installatie op platte daken mogelijk (indien het venster wordt toegepast in een Velux daglichtbox); 
  • voorzien van CE-markering; 
  • voldoet aan de NEN-EN 12101-2 norm voor natuurlijke afvoer van rook- en warmteafvoer; 
  • voldoet aan de NEN-EN 6033 5-2-103 norm voor elektrische apparatuur.
« Nieuws overzicht