Invertertechniek zorgt voor energiebesparing

i-Focs koelmachines besparen meer energie.

IBK Compac introduceert een range luchtgekoelde inverterkoelmachines met de naam i-FOCS.

In vergelijking tot koelmachines met schroefcompressoren besparen deze machines 26% meer energie; bij een groepsopstelling zijn zelfs besparingen van 30% haalbaar.

Invertertechniek

Deze aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd door meerdere energiebesparende technieken te combineren zoals de nieuwe invertertechniek. Deze techniek zorgt dat de compressoren zich nauwkeurig aanpassen aan de koelbehoefte.
De aanpassingen van de koelbehoefte zijn gebaseerd op de praktijk. Uit onderzoek blijkt dat een koelmachine in Europa slechts 3% van het jaar in vollast bedrijf is. De doordachte invertertechniek regelt de koelbehoefte nauwkeurig, met als resultaat dat in deellast zeer hoge ESEER-waarden (efficiency) ontstaan tot ruim 6,5.

Geluidsreductie

Door het lagere toerental van zowel de compressoren, de fans als de pompmotoren ligt het geluidsniveau een stuk lager: een bijkomend voordeel. Gedurende de nacht kan dankzij de invertertechniek de koelmachine tot 12% worden teruggeregeld, hetgeen het geluidsniveau aanzienlijk verlaagd.
De invertertechniek heeft nog meer voordelen: de aanloopstroom is laag en loopt langzaam op. De powerfactor cos φ is zeer hoog (max. 0.94). Beide aspecten zorgen dat er geen extra elektrische beveiligingen nodig zijn: een besparing op materiaal en installatietijd.

Indien er meerdere koelmachines op één project worden toegepast, zorgt de regeling Manager3000V ervoor dat er 4% extra energie wordt bespaard. In dat geval zijn besparingen haalbaar van zelfs 30%.

« Nieuws overzicht